Omuz sıkışması sendromuna karşı egzersiz yapın


Günlük yaşamı olumsuz etkileyen 'omuz sıkışması sendromu' olarak kendini gösteren omuz ağrılarına karşı egzersiz yapılmasının önemli olduğu belirtildi. Uzmanlar, özellikle kolu baş üstüne kaldırma ya da arkaya doğru götürmede sıkıntı yaşamaya başlanıldığı anda hastaların doktora başvurarak ağrı şikayetlerini önleyeceği ve zorlu tedavilerden kişiyi koruyacağı uyarısında bulundu.

Memorial Hizmet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Op. Dr. Seçkin Sarı, omuz sıkışması ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Sarı,"Genellikle kadın hastaların bluz giyerken ya da mutfak rafından tabak alırken, erkeklerin ise sıklıkla cüzdanın arka cepten çıkarılması veya kolun yükseğe kaldırılması sırasında ağrı ile tanımladığı bu sendrom, modern tanı ve tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabiliyor. Omuz sıkışması sıklıkla, yapısal sebeplerden ve yaşlanma sürecinde oluşmuş osteofit denilen kemik çıkıntının omuz bölgesinde darlığa neden olmasından kaynaklanmaktadır." dedi.

'BEL AĞRILARINDAN SONRA İKİNCİ SIRADA'

Bu rahatsızlığın toplumda bel ağrısından sonra ikinci sıklıkta görüldüğüne dikkat çeken Dr. Sarı, omuz ağrılarının en önemli nedeninin omuz sıkışması sendromu olduğunu söyledi. Sarı, "Bu rahatsızlık omzun üzerine yatıldığında, kollar baş üstü seviyesinden yukarı kaldırıldığında ya da arkaya atıldığında ağrı ile kendisini gösterir. Ağrı arttıkça omzun hareket kabiliyeti kişinin de o bölgeyi oynatmama isteğine bağlı olarak kısıtlanmaktadır. Bu durum günlük hayatı zorlaştırmaktadır." diye konuştu.

'EV HANIMLARI VE BAZI SPORCULAR DA RİSK ALTINDA'

Omuz eklemini oluşturan öncelikle kol kemiği ve kürek kemiğinden, omuzun çatısına uzanan 'akromion' adı verilen bir olduğuna dikkat çeken Sarı, "Bu kemiğinin altında omzun hareketi sırasında içeri doğru omuzu oluşturan tendonların kayacağı bir boşluğa ihtiyaç duyulur. Bu boşlukta omuz 90 derecenin üzerine kalktığında bir miktar sıkışır. Ancak arada 'bursa' dediğimiz bu sıkışma sırasında o böyleyi rahatlatan bir kesecik bulunmaktadır. Herhangi bir sebepten dolayı burası daraldığında omzun üst tarafını saran tendon yapısı sıkışır ve ödem oluşur. Omuz sıkışması en çok, fazla ev işi yapan kadınlarda, gülle, cirit gibi fırlatma hareketine dayanan sporlarla uğraşan kişilerde, elleri sürekli yukarıda çalışmak zorunda olan boya, tamirat ve cam silme işi ile uğraşanlarda görülür." şeklinde konuştu.

OMUZ SIKIŞMASI BİRÇOK NEDENE BAĞLI OLABİLİR

Omuz sıkışmasının birçok nedene bağlı olabileceğini dikkat çeken Sarı, "Omuz sıkışması sıklıkla, yapısal sebeplerden ve yaşlanma sürecinde oluşmuş osteofit denilen kemik çıkıntının omuz bölgesinde darlığa neden olmasından kaynaklanmaktadır. Sıkışma sonucu oluşan ödem ve şişen kese mevcut boşluğun daralmasına neden olur. Yaşlanma veya fazla kullanıma bağlı olarak da tendonların kırılgan hale gelmesi ile yırtıklar ve şiddetli ağrılar oluşabilir." değerlendirmesinde bulundu.

'ERKEN DÖNEMDE İLAÇ, ENJEKSİYON VE EGZERSİZLER YARARLIDIR'

Omuz ağrısı şikayetlerinin geçmediği takdirde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini dile getiren Dr. Sarı şunları dile getirdi: "Ödem ya da o bölgedeki ağrısı baskılayıcı ilaç tedavisi, bölgenin rahatlatılmasına yönelik çeşitli fizyoterapi uygulamaları ve omzun hareket açıklığını korumaya yönelik egzersizlerin planlaması yapılabilir. Ya da bu bölgeye bazı enjeksiyon uygulamaları ile rahatlama sağlanır. Omuz sıkışmalarında ağrı hafif başladığı için hastalar bu sorunun üzerine gitmeyip ağrılar uykudan uyandıracak kadar dayanılmaz hale geldiğinde doktora başvurmayı tercih etmektedir. Bu seviyeye gelene kadar bölgede ciddi anlamda daralma görülür. Bu durum da hastanın ilaç ya da fizik tedavi şansı kalmadan ameliyat olmasını gerektirebilir. Özellikle kolu baş üstüne kaldırma ya da arkaya doğru götürmede sıkıntı yaşamaya başlanıldığı anda hastaların doktora başvurması, ağrı şikayetlerini önleyecek ve zorlu tedavilerden kişiyi koruyacaktır."

'KAPALI CERRAHİLER İLE ŞİKAYETLER ORTADAN KALDIRILIYOR'
İlk basamak tedavilerinin yetersiz kaldığı durumlarda ise cerrahi yönteme başvurulduğuna dikkat çeken Sarı " Cerrahi tedavide artroskopi yöntemiyle küçük kesilerden bölgede dokuların temizliği ve varsa kas yırtıklarının onarımı yapılır. Eğer kemikte bir yapısal gagalaşma veya "osteofit" adı verilen bir çıkıntı söz konusuysa tıraşlama işlemi gerçekleştirilir." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Omuz sıkışması sendromuna karşı egzersiz yapın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER