"Önlem alınmazsa sigaradan ölenlerin sayısı yılda 250 bine çıkar"


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Ayhan Ak, Türkiye'de önlem alınmadığı taktirde sigaraya bağlı hastalıklardan ölenlerin sayısının yılda 250 bine yükselebileceğini söyledi.

Sakarya Anadolu Lisesi öğrencilerine sigaranın zararları konusunda bir seminer veren Ak, dünya genelinde 1,3 milyar insanın sigara tükettiğini belirtti. Her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan dünya genelinde yaklaşık 5 milyon kişinin hayatını kaybettiği bilgisini veren Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tıp Merkezi Başhekimi, "Ülkemizde ise 100 bin kişi yaşamını yitiriyor. Bu rakamın önlem alınmadığı takdirde sadece ülkemizde 250 bin kişiye çıkacağı düşünülüyor." dedi.

"HER DOZ SİGARA ZARARLI"

Sigara içmenin sanıldığı gibi sosyal bir davranış olmadığını, madde bağımlılığı olarak kabul edilen bir hastalık olduğunu vurgulayan Ayhan Ak, sigara tüketimini benzeri olmayan bir sağlık sorunu olarak gördüklerini dile getirdi. Ak, "Her doz zararlı. Sigara vücudun her kısmına zarar veren kimyasallar içeriyor. Yüksek bağımlılık yapıcı etkisi var." uyarısında bulundu.

Gençlerde sigaraya başlamanın nedenlerinden bir tanesinin 'varlık sebebi' olarak sigarayı gördüklerini anlatan Ak, "Gençler toplumda yer sahibi olmak, fark edilir biri olmak gibi sebeplerle sigaraya başlıyorlar. Yani ilk etapta psikolojik bir tatmin aracı olarak sigarayı kullanıyorlar." bilgisini verdi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tıp Merkezi Başhekimi, sigaranın akciğer kanseri riskin 20 kat daha fazla arttırdığını vurgulayarak bazı zararlarını şöyle sıraladı: "Sigara cilt bozukluğu, erken yaşlanma, burunda koku almada azalma, ağızda tat almada azalma, kalp damarlarında tıkanıklık, kalp krizi, kronik sinüzit, kronik farenjit, gırtlak kanseri gibi birçok hastalığın nedeni sigara olabilmektedir"
CİHAN
<< Önceki Haber "Önlem alınmazsa sigaradan ölenlerin sayısı yılda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER