Organ bağışında Muğla üçüncü sırada yer alıyor


Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, organ bağışı sıralamasında nüfus oranına göre ülke birincisi olduklarını söyledi. Tekin, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, naklin son evredeki organ yetmezliği için en iyi hayat kurtarma yolu olduğunu bildirdi.

Tıp bilimindeki gelişmelerin her geçen gün hız kazandığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Tekin, konusunda uzman hekimlerce başarılı nakiller yapılarak, hastaların sağlığına kavuştuğunu ifade etti. Dr. Tekin, "Yeterli personel, tıbbi ve teknik donanıma sahip olmamıza ve yoğun bakım ünitelerinde her gün onlarca hastaya beyin ölümü tanısı koyulmasına rağmen kadavra donör sayısındaki yetersizlik nedeniyle organ ve doku bekleyen hastaların sayısı artmakta ancak organ nakil sayısı aynı oranda artış göstermemektedir. Bunun en büyük nedeni, yapılan tüm çalışmalara rağmen hâlâ organ bağışı konusunda toplumda gerek tıbbi, gerekse dini açıdan eğitim ve bilgi eksikliğinin bulunmasıdır." dedi.

İLK 10 AYLIK DÖNEMDE BEŞ BAĞIŞ

İl Sağlık Müdürü Tekin, bu yıl ülke genelinde hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yatan bin 586 hastaya beyin ölümü teşhisi koyulduğunu kaydederek, "Buna karşın kadavra donör sayısı sadece 372'dir. Canlı bağışlarla birlikte bu yıl 2 bin 425 kişiye organ nakli gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde halen 28 bin 274 hasta, nakil olabilmek ve tekrar sağlığına kavuşmak için umutla beklemektedir. İlimizde ise bu yılın ilk 10 aylık döneminde 18 beyin ölümü gerçekleşmiş, beş hastamızın ailesi kadavra donör olmasını kabul etmiştir." diye konuştu.

MUĞLA'DA 2013 YILINDA BERİ 11 BİN 264 BAĞIŞ

Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi verilerine göre 2013 yılından bu yana Muğla'da toplam bağış sayısının 11 bin 264 olduğunun kaydeden Tekin, bu şekilde İstanbul ve İzmir illerinden sonra üçncü sırada yer aldıklarını belirtti. Bağış sayısı nüfusa oranladığında ise Muğla'nın birinci olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Organ bağışında Muğla üçüncü sırada yer alıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER