Organik bal üretmek için eski usul kara kovanlara dönüş yaptı


Tunceli'nin Ovacık ilçesinde yaşayan Ali Rıza Taşgın, organik bal üretmek için eski usul kara kovanlara dönüş yaptı. Taşgın, kovanlarında fabrika ürünü hiçbir madde kullanmadığını söyledi.

Söğüt dallarıyla ördüğü, hayvan dışkısı ve külle sıvadığı kovanlarla tamamen organik bal ürettiğini belirten Ali Rıza Taşgın, "2006 yılında bu işe fenni kovanla başladım. Daha sonra bunlar bana uygun gelmedi. Doğal bal üretimini daha çok seviyorum ve ilgi duyuyorum. Ben küçükken babamın vardı. Oradan bir ilgim oldu. Doğal olduğu için de daha çok ilgi gösterdim. Bal sattığım müşterilerime karşı mahcup olmak istemiyorum." dedi.

Arı kovanlarını söğüt ağacının dallarıyla örttükten sonra dalların üzerini hayvan dışkısı ve kül ile sıvayıp son halini verdiğini belirten Taşgın, uyguladığı işlemi şöyle anlattı: "Söğüt dallarının ince filizlerini kesiyoruz sonbaharda yaprak döktükten sonra. Onları kesip örüyoruz. Ördükten sonra hayvan dışkısını külle karıştırıp yoğun bir hale getiriyoruz. Onu sürüyoruz. Sürdükten sonra kurumaya bırakıyoruz. Daha sonra daha sıvı bir macun sürerek parlatıyoruz. Sonra avuç içi ile şekil veriyoruz. Arı oradan girip örmeye başlıyor. Söğüt dalları bu şekilde örüldükten sonra hayvan dışkısı ve külle sıvanıp bu şekilde petek halini alıyor."

Kovanlarında fabrika üretimi mum kullanmadan kendi çabalarıyla her şeyi ürettiklerini dile getiren Taşgın, "Diğer arılardan farkı bu arılara mum vermiyoruz. Sadece bahar aylarında donmuş bal veriyoruz. Onun dışında başka bir şey vermiyoruz. Her şeyi kendisi yapıyor. Kalitesi de buradan geliyor. İnsan eli değdiği zaman iş bozuluyor. Fabrika mumu yani fenni kovanda kullandığımız mumu verdiğimiz zaman bunun hiçbir özelliği kalmıyor." diye konuştu. Ali Rıza Taşgın, uzun uğraşlarla ürettiği balın kilosunu müşteriye 140 TL'den verdiğini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Organik bal üretmek için eski usul kara kovanlara dönüş... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER