Orta Asya'dan Pakistan'a elektrik enerjisi


Tacikistan ve Kırgızistan'ın elektriğini Afganistan ile Pakistan'a taşıyacak (CASA 1000) projesinin temeli, önümüzdeki mayıs ayında atılacak. Tacikistan Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Usmanali Usmanzade düzenlediği basın toplantısında, bölgesel anlamdaki dev projenin temel atma törenine, Tacikistan, Afganistan, Pakistan ve Kırgızistan devlet başkanlarının katılacağını kaydetti.

Bakan'a göre, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın Central Asia-South Asia-1000 yüksek gerilimli elektrik hattı projesinin temel atma töreninin Duşanbe'de yapılmasını Afganistan, Pakistan ve Kırgızistan liderleri destekledi.

Bakan Usmanzade, CASA-1000 projesi ile ilgili anlaşmaların imzalandığını ve tarafların elektrik enerjisinin sevkiyatı ve tarifler konusunda da anlaştıklarını kaydetti. Enerji Bakanı, projenin Tacikistan topraklarından geçecek kısmının finanse edilmesi konusunda mutabakata varıldığını, bu konuda Dünya Bankası'nın 45 milyon dolar, İslam Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'nın 70'şer milyon dolar ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın 110 milyon dolar Tacikistan'a tahsis edeceğini ifade etti. Tacikistan'ın bu projedeki katkısının 15 milyon dolar olacağı belirtildi.

Proje kapsamında Tacikistan'dan Kırgızistan, Tacikistan'dan Afganistan'a ve bu ülke üzerinden Pakistan'a elektrik hattı çekilecek.

Toplam maliyeti 1 milyar doları bulacak projenin 2020 yılında tamamlanması bekleniyor. Pakistan bu hatla her sene 1000 Mwt gücünde elektrik satın alacak. Afganistan'a ise 300 Mwt elektrik ihracatı gerçekleştirilecek. CASA-1000 projesi, Tacikistan ile Kırgızistan'a özellikle yaz döneminde ürettiği elektriğinin fazlasını, Afganistan ile Pakistan'a 1300 Mwt olarak ihraç etmeye imkan sağlayacak.
Projenin ülkelere göre maliyeti şu şeklinde; Tacikistan 314 milyon dolar, Kırgızistan 209 milyon dolar, Afganistan 354 milyon dolar ve Pakistan 209 milyon dolar. CİHAN
<< Önceki Haber Orta Asya'dan Pakistan'a elektrik enerjisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER