Skandal belge! Vali Jandarma'ya izin vermemiş

Sözcü'nün haberine göre, Jandarma'nın tüm talebine ve yardımcısının onayına rağmen Bitlis Valisi'nin operasyon emri vermediği ortaya çıktı.

Skandal belge! Vali Jandarma'ya izin vermemiş

Van’dan sonra ikinci operasyona izin vermeme emri de Bitlis’ten çıktı. 25 Ağustos’taki kararname ile merkeze çekilen Bitlis Valisi Orhan Öztürk’ün, İl Jandarma Komutanlığı’nın kırsaldaki PKK’lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesini amaçlayan operasyonuna izin vermediği belirlendi.  İşte Sözcü'de yer alan haber...

SEÇİM SONRASI YAŞANDI!

Bitlis İl Jandarma Komutanı Albay Halil Şen imzası ile Valiliğe sunulan “operasyon bildirim formuna” ulaştı. Vali Öztürk, 15 Temmuz günü başlatılması planlanan operasyon talebine 27 Temmuz 2015 günü yani tam 12 gün sonra yanıt verdi.

NOT DÜŞTÜ ONAY VERMEDİ

Vali Yardımcısı Salih Altun’un “uygun” görüşle arz ettiği talebe Vali Öztürk, “Görülen lüzum üzerine planlanan faaliyet ileri bir tarihe ertelenmiştir” notu düşerek onay vermedi.

İŞTE O BELGE



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Valilere çözüm süreci boyunca operasyon yapılmaması için talimat verdik” itirafından sonra ilk tutanak Van’dan çıkmıştı. İkinci belges ise Bitlis’te gündeme geldi. Öztürk’ün Vali iken operasyon talebine izin vermediği “görülen lüzumun” gerekçesi ise anlaşılamadı.

OPERASYON BİLDİRİM FORMU

Bitlis İl Jandarma Komutanlığı, 15 Temmuz 2015 günü Bölücü Terör Örgütü mensuplarına operasyon düzenlemek için Valiliğe TEM 3080-29235-15 Pl.İşi. konulu “operasyon bildirim formu” gönderdi.

Resmi talep yazısında operasyonun maksadı; “BTÖ mensuplarının faaliyet gösterdiği değerlendirilen Kapanan Tepe (58-45), Bablek Tepe (55-45), Kanyadizan Sırtları (57-46)’nda bulunduğu değerlendirilen muhtemel sığınak ve depoların bulunması için A/T, K/G, Pusu faaliyeti icra etmek ve bölgede faaliyet gösterdiği değerlendirilen BTÖ mensuplarının etkisiz getirmek” olarak açıklandı.

OPERASYON KUVVETİ

Formda operasyon kuvveti; 4 JÖH timi, 4 Kobra aracı, 1 TEM unsuru, 1 İSTH unsuru, ihtiyat kuvveti ise, 2 JÖH Timi (Kışlasında) olarak belirlendi. Operasyon izni isteyen yazıya Albay Halil Şen dışında İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Emre Karamanoğlu ile TEM Şube Müdürü Binbaşı Murat Koçanlı imza attı. Vali Yardımcısı Salih Altun talebi “uygun” gördü. Ancak, Bitlis Valisi Orhan Öztürk yardımcısının uygun görüş bildirmesine rağmen operasyona izin vermedi.

HANGİ EYLEMLER YAPILDI?

Vali’nin 27 Temmuz’da operasyon izni vermediği Bitlis’te meydana gelen terör eylemlerinden bazıları ise şöyle:

-11 Eylül günü Tatvan ilçesi Tokaçlı köyü yakınlarında PKK’ya ait kamufle edilmiş sığınaklarda çeşitli saldırılarda kullanılmak üzere hazırlanmış 60 ton patlayıcı ile çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

-2/7 Eylül tarihlerinde Bitlis-Diyarbakır karayolundaki Karınca Jandarma Karakolu’na iki ayrı roketatar ve uzun namlulu silahlar ile saldırı düzenlendi. Bir asker ayağından yaralandı.

-15 Ağustos günü Kaynarca Jandarma Karakolu’na bomba yüklü araçla eylem yapıldı. Bombalı araç karakolun önünde patlatıldı, iki asker yaralandı. Aynı gün Güroymak ilçesine bağlı Cevizyatağı Jandarma Karakolu’na roket atar ve uzun namlulu silahlarla saldırı gerçekleştirildi. Can kaybı yaşanmadı.

-17 Ağustos günü Hizan İlçe Jandarma Komutanlığı’na PKK’lı teröristler uzun namlulu silahlarla saldırdı bir uzman çavuş hafif yaralandı.

-31 Temmuz günü Bitlis Ahlat İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne roketli saldırı düzenlendi.

-19 Ağustos günü Güroymak Hükümet Konağı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün bir arada bulunduğu yerleşkeye teröristler EYP ile saldırı düzenledi. Bazı araçlarda hasar meydana geldi.

-27 Ağustos günü Hizan İlçe Jandarma Komutanlığı’na ikinci saldırı düzenlendi. Biri ağır 4 asker yaralandı.

-31 Ağustos günü yol kesen teröristler Çeltikçi Jandarma Karakolu’na malzeme taşıyan aracı yaktı.

-17 Eylül günü Tatvan-ahlat karayolunda zırhlı polis aracına mayın tuzaklı saldırı düzenlendi. Menfeze yerleştirilen bombanın patlaması sonucu üç vatandaş yaralandı.

-29 Temmuz günü Tatvan-Van karayolunun 13. Kilometresinde yol güvenliğini sağlayan Bitlis Emniyeti’ne ait iki zırhlı araca mayınlı saldırı yapıldı. Neyse ki can ve kal kaybı yaşanmadı.

-18 Ağustos ile 22 Eylül tarihleri arasında Hizan İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Hizan İlçe Jandarma Komutanlığı’na iki ayrı uzun namlulu silahlarla saldırıldı. Bir asker yaralandı.

-27 Eylül günü Siirt-Bitlis karayolunda yol güvenliğini sağlayan askerlere ateş açıldı, bir asker yaralandı.

-28 Eylül günü Tatvan ilçesinde Orduevi yakınından geçen askeri servis aracına uzaktan kumandalı bomba ile saldırı gerçekleştirildi. Patlama sonucu 5 asker yaralandı.

Kamil ELİBOL / SÖZCÜ
<< Önceki Haber Skandal belge! Vali Jandarma'ya izin vermemiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER