Örtülü ödenek rekora doymuyor
⏱ Okuma Süresi 4 dk•Yayınlanma Salı, Kasım 17 2015
Paylaş
X Post
Başbakanlık’tan sonra Cumhurbaşkanlığı’na da harcama yetkisi verilen örtülü ödeneğin bu yılın ilk 10 aylık döneminde yüzde 58 artarak 1.4 milyar liraya ulaştığı belirtildi.

Başbakanlık’tan sonra Cumhurbaşkanlığı’na da harcama yetkisi verilen örtülü ödenek rekordan rekora koşuyor. Maliye Bakanlığı 2015 bütçe gerçekleşme sonuçlarına göre, geçtiğimiz ekim ayında örtülü ödenekten 59.9 milyon lira harcandı. Geçen yıl ekimde bu kalemden yapılan harcama 34.6 milyon liraydı.
TEMMUZ AYINDA PATLADI
Sözcü'nün haberine göre, böylece bu yılın ocak-ekim aylarını kapsayan 10 aylık dönemde yapılan ve bütçede ‘gizli hizmet ödeneği’ olarak yer alan örtülü ödenek harcaması 1 milyar 395 milyon liraya ulaştı. Oysa geçen yılın tamamında yapılan harcama 1 milyar 78 milyon lira olmuştu. 2015’in 10 ayında 1.4 milyar liraya dayanan harcama sadece 2014 değil, geride kalan tüm yılların yıllık harcamalarını da aşarak yeni bir rekor kırdı.
Bu yıl örtülü ödenekten yapılan en yüksek harcama 214 milyon lirayla 7 Haziran seçimlerinden hemen sonra, temmuz ayında gerçekleşti. Geçen yıl da temmuz ayı 157 milyon liralık harcamayla örtülünün en yüksek kullanıldığı ay olmuştu. İlk genel seçimlerin yapıldığı haziran ayındaki 168 milyon liralık harcama da şubat ayının ardından bu yıl yapılan en yüksek üçüncü harcama sıralamasına girdi.
Örtülü ödenekten 2010 yılından bu yana yapılan toplam harcama ise 6 milyar 553 milyon liraya ulaştı. Henüz hesaplarda yer almayan kasım ve aralık ayı harcamaları da eklendiğinde 6 yıllık örtülü ödenek kullanımı 7 milyar liraya yaklaşmış olacak. Bu yıl hariç son 5 yılda en yüksek yıllık harcama 1 milyar 248 milyon lirayla 2013 yılında gerçekleşti. Ancak bu rakam bile bu yıl 10 ayda yapılan 1.4 milyar liralık harcamanın gerisinde kaldı.
10 aylık bütçe açığı 6.2 milyar TL
Maliye Bakanlığı, ekim ayı bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Merkezi yönetim bütçesi ekimde 7.2 milyar TL fazla verdi. Ekim ayında faiz dışı fazla 9.9 milyar TL oldu. Ocak-Ekimde bütçe açığı 6.2 milyar liraya ulaşırken, faiz dışı fazla 41.2 milyar TL olarak gerçekleşti. Ekimde bütçe gelirleri, yüzde 28.2 artarak 43.8 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 1.7 azalarak 36.6 milyar lira oldu.
GİDER YÜZDE 11.5 ARTTI
Ocak-ekim döneminde ise bütçe gelirleri, yüzde 14.5 artışla 398 milyar lira, bütçe giderleri de yüzde 11.5 artışla 404.2 milyar lira olarak gerçekleşti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, siyasi belirsizlik, küresel ekonomideki zayıf seyir, finansal dalgalanma, jeopolitik gerginliğe rağmen bütçe performansının mali disiplinden taviz verilmediğini gösterdiğini söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AKP'de Ortalık Toz Duman! Şamil Tayyar: ”Vurgun mahallindekiler bizim çocuklardı”2.Siyasette Taşlar Yerinden Oynadı: YENİ Parti Yüzde 20 Eşiğini Aştı, CHP Yüzde 2,3'e Geriledi3.Bir Maden Cinayeti Haberi de Zonguldak'tan Geldi: Ruhsatsız Ocak Göçtü 1 İşçi Öldü4.ABD-İran Savaşı Yakıt Piyasasını Vurdu: Washington ile Brüksel Arasında 'Dizel' Diplomasisi5.Euro Bölgesinin Enflasyon ile Başı Dertte!
6.ABD’den beklenen rakam açıklandı, altın fiyatları fırladı!7.Türk futbolunu sarsacak skandal yazışmalar ortaya çıktı8.Eski hakemden flaş iddia: Ligler ertelenecek9.Süleymanlılar Cemaatinde Şok İddianame: Denizolgun’un Ablası ve Yeğenine 5 Yıla Kadar Hapis Talebi10.Fransa’da öğrenci protestoları ülkeye yayıldı: 2 bin gözaltı

PROF. DR. ŞERİF ALİ TEKALAN

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ÇOK OKUNAN HABERLER

AKP'de Ortalık Toz Duman! Şamil Tayyar: ”Vurgun ma...

Siyasette Taşlar Yerinden Oynadı: YENİ Parti Yüzde...

Bir Maden Cinayeti Haberi de Zonguldak'tan Geldi: ...

ABD-İran Savaşı Yakıt Piyasasını Vurdu: Washington...

Euro Bölgesinin Enflasyon ile Başı Dertte!







