Osman Kavala'dan tazminat açıklaması

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Ocak 15 2024
Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, AİHM'in haksız tutukluluğundan dolayı Türkiye'yi 7 bin 500 euro ödemeye mahkum ettiğini, Adalet Bakanlığı'nın "Ödeyeceğim" demesine rağmen kendisinin bu parayı almayı reddettiğini açıkladı.

Osman Kavala: AİHM haksız tutukluluğumdan dolayı Türkiye'yi mahkum etti, Adalet Bakanlığı 'Tazminatı ödeyeceğiz' dedi, reddettik
Hukuk tarihine bir skandal olarak adını yazdıran Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen iş insanı ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, gündemde yer alan konulara ilişkin olarak Artı Gerçek yazarı İrfan Aktan'ın sorularını yanıtladı.

Kavala, 18 Ekim 2017'de gözaltına alınıp 1 Kasım 2017'de tutuklanmıştı. Gerekçeler; Gezi eylemleri bağlamında 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüstü.'

Bu süreçte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) derhal tahliye edilmesine karar verdi, ancak Türk yetkililer, Avrupa Konseyi ile karşı karşıya gelmek pahasına bu hükme uymadı.

Nisan 2022'deki hüküm açıklanana dek Kavala'nın neden cezaevinde bulunduğuna dair hukuki anlamda geçerliliği olan hiçbir sebep gösterilemiyordu. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığında, 1637 gündür bu şekilde tutukluydu.

'BU KADAR GÖZÜ KARA BİR ŞEKİLDE HUKUKTAN KOPMA BEKLEMİYORDUM'

Osman Kavala, Aktan'ın "İlk başlarda adalet mekanizmasının çalışacağına dair inancınızı ifade ediyordunuz. Sizin bu yaklaşımınızı şekillendiren iyimserliğinizin kaynağı ne tür bir öngörüydü? Şu anda bu yaklaşımınıza dair ne düşünüyor, ne hissediyorsunuz?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

"AİHM'in 2019 yılında verdiği kararda belirttiği gibi ilk tutuklanmam delile dayanmıyordu, siyasi saiklerle yapılmış bir hak ihlaliydi. Gezi davasının beraatle sonuçlanmış olması, geç de olsa adalet mekanizmasının çalıştığını gösterdi, inancım boşa çıkmamış oldu. Beraat kararından sonra yaşananların, yargının siyasallaşması ve yasaların keyfi kullanılması sürecinde ileri bir aşamaya geçildiğini yansıttığını düşünüyorum. Bu kadar gözü kara bir şekilde hukuktan kopma beklemiyordum."

'AİHM KARARLARI DEĞERSİZLEŞTİRMEYE HİZMET ETTİ'

Bu haberler de ilginizi çekebilir