Osmangazi Köprüsü için dakikada 9 bin 500 TL

Köprü ve otoyollar boş kalsa da geçiş garantisi kapsamında Hazine milyonlarca liralık ödeme yapacak. Sadece Osmangazi Köprüsü için vatandaşın cebinden dakikada 1.156 dolar çıkıyor.

SHABER3.COM

TÜRKİYE Ramazan Bayramı'na coronavirüs salgını dolayısıyla alınan büyük kısıtlamalarla girince köprü ve otoyollar boş kaldı. Ancak, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle işletilen otoyol ve köprüler için  Hazine yine milyonlarca liralık garanti ödemesi yapacak.  Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerine her saat 88 bin 750 dolar, günlük 17 milyon 700 bin lira garanti ödemesi yapılacağı belirlendi.

35 DOLAR ARTI KDV

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bayram döneminde YİD kapsamında yapılacak ödemelerde en yüksek payı Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinin alacağına dikkat çekerek, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne günlük 135 bin araç geçiş garantisi ve garanti ödemesi olarak da araç başına ‘3 dolar artı KDV' verilecek. Osmangazi Köprüsü için de günlük 40 bin araç geçiş garantisi kapsamında‘35 dolar artı KDV' ödeme yapılacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne dakikada 330 dolar, saat başına 19 bin 750 dolar, günde 474 bin dolar garanti veriliyor. Güncel kura göre 3 milyon 923 bin lira” diye konuştu.

DAKİKASI 1.156 DOLAR

Akın, Osmangazi Köprüsü'ne verilen garanti kapsamında bir saat içerisinde 1.666 aracın geçmesi gerektiğini belirterek, “Buna göre dakikada 28 aracın geçmesi gerekiyor.  Başka bir deyişle dakikada 1.156 dolar (9 bin 500 TL), saat başına 69 bin 384 dolar, bir günde ise 1 milyon 665 bin dolar garanti veriliyor. Güncel döviz kuruna göre 13 milyon 780 bin lira” ifadelerini kullandı.

‘Boş kalan otoyol ve köprülere garanti ödemesi yapılmasın'

Tam kapanma döneminde bugüne kadar kullanılmayan yol ve köprüler için yandaşlara ballı, kaymaklı garantilerin tam gaz ödeneceğini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Vatandaşa hiçbir destek vermeden ve garip yasaklarla mağdur ettiğiniz yeter, hiç olmazsa bayramda boş kalacak otoyol ve köprüler için kamudan garanti ödemesi yapılmasın. Vatandaşa destek vermediniz, bir de onun parasını boş köprülere ve yollara harcamayın” diye konuştu.
<< Önceki Haber Osmangazi Köprüsü için dakikada 9 bin 500 TL Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER