'Osmanlı Ocakları'nın araştırılması için TBMM'ye önerge verdi


HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, 'Osmanlı Ocakları' adlı siyasi derneğin, faaliyetlerinin, gelir kaynaklarının ve siyasi uzantılarının araştırılması ile ilgili, İçişleri Bakanı Selami Altınok'un yazılı olarak cevaplandırması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

2005 yılında kurulan Osmanlı Ocakları dergisinin 2009 yılında siyasi dernek haline geldiğini, misyonunu da Osmanlı kültürünün araştırılması ve yaygınlaştırılması olarak deklare ettiğine işaret eden Sibel Yiğitalp, "Kuruluşundan bugüne derneğe yapılan ziyaretler, derneğin ziyaret ettiği kişiler, kurumlar ve dernek mensuplarının açıklamalarından hareketle derneğin yüklendiği misyonu yerine getirmek amacıyla kurulmadığı ve maksadını aşan birçok faaliyetin içerisinde bulunduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu derneğin özellikle hükümet yetkililerine ve üst düzey devlet bürokratlarına olan yakınlığı dikkatlerden kaçmamaktadır." dedi.

HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp bu ziyaretlerden basına yansıyan bazılarını ise TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Yargıtay 1. Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, YÖK Başkanı Prof. Yekda Saraç, Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu şeklinde sıraladı.

Dernek başkanı ve mensuplarının yaptığı bazı açıklamaları da önergede sıralayan Yiğitalp, bu bilgiler ışığında İçişleri Bakanı Selami Altınok'a şu soruları yöneltti:
"http://osmanliocaklari.org.tr/ adlı resmi web sitesinde 'Osmanlı Ocakları merkez ya da temsilcilikler bazında aidat toplamaz ya da herhangi bir şekilde bağış kabul etmez.' diyen bir dernek bu kadar kısa sürede tüm Türkiye'de örgütlenebilecek ekonomik desteği nereden bulmaktadır? Konuyla ilgili mali bir soruşturma başlatılmış mıdır/ başlatılacak mıdır? Başlatılmayacaksa gerekçesi nedir?

Demokratik bir kitle örgütü tarzından oldukça uzak bir tarzda ve daha çok militarist bir anlayışla örgütlenen Osmanlı Ocakları'na kimler, hangi amaç için desteklemektedir? Osmanlı Ocakları'nın yüklendiği siyasi misyon ve faaliyetler dışında birçok eylem ve etkinlik içerisinde bulunması ile ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa bunun makul gerekçesi nedir? Bakanlığınızın mezkur derneğe karşı gösterdiği hoşgörü ve anlayışın diğer sivil toplum örgütleri (STÖ) ve demokratik kitle örgütlerine (DKÖ) gösterildiğini iddia edebilir misiniz?

Osmanlı Ocakları ile ilgili ortaya atılan iddialardan biri de mensuplarının AKP tarafından sokak çatışmalarında kullanıldığıdır. Bu iddiayla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır/ başlatılacak mıdır? Başlatılmayacaksa gerekçesi nedir?

AKP'li bir büyükşehir belediye başkanının oğluna ait televizyon kanalında yapılan bir haberde, Osmanlı Ocakları'na ilişkin kullanılan; 'AK Parti gençliği Osmanlı Ocakları'nı kuruyor. Osmanlı hoşgörüsü yeniden inşa ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle kurulan Osmanlı Ocakları bir basın açıklaması yaptı' ifadelerinde özellikle Sayın Erdoğan'ın isminin zikredilmesi ile ilgili bir araştırma/soruşturma mevcut mudur? Sayın Erdoğan üzerinden yürütülen bu meşruiyet çabaları hangi yasal gerekçeye dayanmaktadır?

Partimize ve partililerimize yapılan saldırılarda yer alan kişilerin Osmanlı Ocakları ile bağlantıları var mıdır, bununla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır/başlatılacak mıdır? Başlatılmayacaksa gerekçesi nedir?

Geçtiğimiz Mayıs ayı başında Karşıyaka Girne Caddesi'nde İzmir'de ilk kurulan Osmanlı Ocakları İzmir Karşıyaka'daki binasının açılışına AKP İzmir Milletvekili adayları Kerem Ali Sürekli ve Tansu Kaya ile AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'nin yanı sıra AKP İzmir teşkilatından birçok kişi katılmıştır. Bundan hareketle; Osmanlı Ocakları'nın siyaset-bürokrasi dünyası ve AKP ile ilişkileri ne boyuttadır?

Osmanlı Ocakları'nın Ege Bölge Başkanı'nın aracına, yalnızca bakanların kullanabildiği kırmızı plaka uygulamasını mevzuata aykırı biçimde takmasını nasıl açıklayacaksınız? Bir derneğin bölge başkanı bu ayrıcalığı nerden almaktadır?" CİHAN
<< Önceki Haber 'Osmanlı Ocakları'nın araştırılması için TBMM'ye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER