Otizmli aileler, 2 yıl önceki otizm eylem planının uygulanmasını istiyor


ANTALYA (CİHAN)- Antalya Otistik Bireyler Spor Kulübü Derneği Başkanı Nilhan Kırdı, iki yıl önce otizmli çocukların ve ailelerin ihtiyaçlarının karşılanacağına dair verilen sözün tutulmadığını söyledi. Kırdı, 2013 yılında dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in Otizm Eylem Planı eylem planının arkasında olduğunu ne gerekiyorsa yapacağını sözünü verdiğini ancak bunun yerine getirilmediğini hatırlattı.

Yaklaşık 25 yıl önce 10 binde bir çocukta görülen otizmin artık her 68 çocuktan birinde rastlandığını belirten Kırdı, Otizm Eylem Planı'nın otizm tanısı konulmuş bireyler ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitelerini arttırmak ve ailelerine destek vermek amacıyla hazırlandığını kaydetti. Kırdı, söz konusu planda yer alan bölümleri şöyle sıraladı: "Toplumun tüm kesimlerinin otizm konusunda farkındalık düzeyinin arttırılması ve kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi. Otizmli bireylerin erken yaşta tıbbi tanılamalarının yapılması ve izleme programlarının geliştirilmesi. Otizm tanısı almış çocuğu olan ailelerin otizm konusunda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve yönlendirilmesi ile gerekli sosyal desteğin sağlanması. Otizmli bireylerin eğitimsel değerlendirilmeleri, sınav düzenlemeleri ile eğitim ihtiyaçlarının karşılanması. Otizmli bireylerin istihdamlarının sağlanması ve çalışma hayatı ile ilgili düzenlemelerin yapılması. Otizmli bireylerin eğitimlerinde insan kaynaklarının geliştirilmesi ve erişebilirliğin sağlanması. Otizmli bireylerin ve ailelerin; sosyal güvenlik, sosyal yardım ve sosyal hizmet ile toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanması konuları ele alınmakta."

Taslakta, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere Milli Eğitim, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor Bakanlıkları ile YÖK tarafından yürütülecek çalışmaların da yer aldığını belirten Kırdı, 7 bölümle ilgili olarak tek bir çivi bile çakılmış değil. Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, paydaşlar konuyla ilgisizler." dedi.
Otizmin hiçbir engel türüne benzemediğini belirten Kırdı, öfke anksiyete nöbetleri olan ve asli ihtiyaçlarını dahi tek başlarına yapamayan otizmli çocukların ana babaya bağımlı yaşadığını ifade etti. Ailelerin bakım problemi yaşadığına işaret eden Kırdı, şu önerilerde bulundu: "Bu olumsuzlukların yaşanan güçlüklerin giderilmesi için ve adaletli sosyal haktan yararlanılabilmesi için yüzde 90 oranında ağır raporu olan, bakımını kendisi yapamayan, otizmli bireyin ailesine, gelir durumuna bakılmaksızın bakım yardımı yapılmalı. Bakım desteğinden yalnızca ev araba gibi zorunlu mallara sahip olduğumuz için yararlanamıyoruz. Bunu adaletli bulmuyoruz. Hayatımızı kolaylaştıracak yaşam standartlarımızı koruyacak bazı düzenlemeler bekliyoruz. Devletin kurum açması değil ailesinin yanında bakılması desteğini önerisini destekliyoruz. Elbette ki yaşlımıza özürlümüze hastamıza kendimiz bakarız ama bunun için otizmli çoğunun bakımına destek olunmasını istiyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Otizmli aileler, 2 yıl önceki otizm eylem planının uygulanmasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER