Otomotivde yeni bir sayfa açacak bir icat

Gediz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selim Solmaz ve Yrd. Doç. Dr. Durmuş Uygun, otomotivde yeni bir sayfa açacak bir icada imza attı.

Otomotivde yeni bir sayfa açacak bir icat

TÜBİTAK ve KOSGEB desteğiyle jant içi elektrik motoru üretildi. Bir ilk olan teknoloji, otomobilden kamyona bütün arabalara uygulanıp benzinli, dizel ya da LPG’li bile olsa hibrite dönüşümü mümkün kılacak. Başarıyla denenen proje, şehiriçinde yüzde 20’ye varan yakıt tasarrufu sağlayacak.

Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Solmaz ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Uygun, bütün arabaları hibrit hale getirecek elektrik motoru geliştirdi. Otomotivde çığır açacak projeyle otomobil, minibüs, otobüs ya da kamyonların en az iki tekerleğine yerleştirilecek. Bunun dışında arabanın hangi hızda ve devirde gideceği, benzin, LPG, motorin ya da elektrik motoruyla mı çalışacağını otomatik olarak yönlendirecek bilgisayar yazılımını içeren kontrol mekanizması takılacak. Elektrik motoruna enerji aktaracak bataryalar, hem araba içerisindeki sistemlerden hem de prizden şarj edilebilecek. Araba, ihtiyaç duyduğu enerjiyi kısmen de olsa kendisi karşılayacak.

Doç. Dr. Selim Solmaz, projeyi araba üzerinde başarıyla denediklerini açıkladı. Örneği bulunmayan bu patentli yeni teknolojinin, seri üretime hazır olduğunu belirterek şunları söyledi: “Dönüşümün, tipik bir binek araçta 5 bin TL gibi oldukça düşük maliyetle gerçekleşmesini hedefliyoruz. Yakıt tüketiminin en çok olduğu şehiriçi kullanımd,a en az yüzde 20 tasarruf sağlayacak. Özel araçların yanısıra özellikle taksi, minibüs, belediye otobüsü, çöp kamyonları gibi şehiriçinde düşük hızda ve sürekli yol alan ticari araçların yakıt tüketimini aşağıya çekecek. Benzin, LPG ve dizel gibi içten yanmalı motorlar daha az yükte çalışacağı için de atmosfere daha az egzoz gazı salınımı olacak, taşıtlardan kaynaklı hava kirliliği azalacak.”

Yrd. Doç. Dr. Uygun da bir arabayı hareket ettirecek ve saatte 90 kilometre hıza çıkarabilecek elektrik motorunu tekerlek içine sığdırmanın, önemli bir başarı olduğuna dikkat çekti. Bir ilki başarmanın ve otomotive yepyeni bir teknoloji kazandırmanın gururunu yaşadıklarını dile getirerek, şöyle konuştu: “Dönüşüm sırasında, fren gibi hiçbir sisteme müdahale edilmesi gerekmeyecek. Oldukça kolay şekilde montajı yapılabilecek. Böylece benzinli, LPG’li ya da dizel aracı, düşük maliyetle aynı zamanda elektrikli hale getirerek hibrite dönüştürebileceğiz. Bu yönüyle bir ilk olacak. Projemizin yurtdışından da yoğun ilgi göreceğini düşünüyoruz. Gediz Üniversitesi’nde geliştirdiğimiz bu milli teknolojiyi ihraç edersek, otomotivde ülkemiz adına gurur verici bir işi başarmış olacağız.”

Yeni icat, Oyak-Renault tarafından araştırmalarda kullanılmak üzere Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’ne hibe edilen arabada denendi. İki arka tekerleğe, jant içi elektrik motoruyla dönüşümü sağlayan sistem takıldı. Böylece dizel otomobil, elektrikli hibrit oldu, yakıt sarfiyatı azaldı. Elektrik motorlarına enerji sağlayan bataryalar, hem şebekeden hem de frene basıldığında şarj oluyor. Bu şekilde araba, elektriğini kısmen de olsa kendi üretiyor.
<< Önceki Haber Otomotivde yeni bir sayfa açacak bir icat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER