OYAK Çimento hissielerini Tayvanlılara satıyor

Türkiye'nin en büyük çimento üreticisi OYAK Grubu'nun iştirakleri üzerinden Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada OYAK Çimento A.Ş.'nin Uzak Doğu'nun önde gelen çimento şirketlerinden Taiwan Cement Corporation (TCC) ile ortaklık kurmaya karar verdikleri belirtildi.

SHABER3.COM



OYAK ile TCC arasındaki anlaşmaya göre OYAK Çimento hisselerinin toplam 1.6 milyar dolar değer üzerinden yüzde 60'ı OYAK'ta kalacak. Diğer yüzde 40'ı ise yaklaşık 640 milyon dolar bedelle TCC'ye devredilecek.

İşlem hakkında bilgisi olan iki kaynağa göre satışın ima ettiği Fiyat / Kazanç oranının 20-25 arasında olduğu tahmin ediliyor.

Sektördeki çarpanları incelendiğinde, Borsaya kote şirketlerin 2018 yıl sonu değerleri ile 6 ile 8 Fiyat / Kazanç çarpanlarından işlem gördükleri göze çarpıyor.

Fiyat / Kazanç oranı bir şirketin her 1 liralık karına karşın yatırımcıların kaç katı fiyat ödediklerini ölçmeye yarıyor. Oran yükseldikçe şirketlerin daha pahalı, düştükçe ise daha ucuz işlem gördükleri kabul ediliyor.

Söz konusu ortaklık kararının yurt dışı piyasalar tarafından Türkiye ekonomisine duyulan güveni yansıttığına dikkat çeken OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “OYAK ve TCC arasında tesis edilen iş birliğinin, önümüzdeki dönemde uluslararası arenada büyüme hedeflerimize ve ülke menfaatlerimize uygun olarak gerek çimento gerekse diğer iş kollarında yapılacak yatırımlara olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. OYAK bir dünya markası olma hedefi yolunda atılımlarına devam edecek.” dedi.

TCC Yönetim Kurulu'ndan Nelson Chang de yaptığı açıklamada Türkiye gibi stratejik öneme sahip bir ülkede OYAK gibi güçlü bir kurumla iş birliği yapmayı çok büyük bir fırsat olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Oyak Grubu'na ait borsaya açık şirketlerden Mardin Çimento saat 13.45 itibari ile %0,60 primli, Aslan Çimento %8,1 düşüşte, Adana Çimento %5,1 yukarıda, Ünye Çimento %2,6 yukarıda ve Bolu Çimento %0,9 düşüş gösteriyor. Oyak hisseler ise borsaya kote değiller.

Grubun faaliyet raporundan alınan bilgilere göre Oyak Çimento'nun 12 milyon ton klinker üretim kapasitesi bulunurken, yeni ortak Tayvan Çimento'nun 75 milyon ton klinker kapasiteye sahip olduğu görülüyor.
<< Önceki Haber OYAK Çimento hissielerini Tayvanlılara satıyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER