Özçoban: Doğru korunma ile kanser vakıalarının üçte biri önlenebilir


Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Özçoban, kanser vakıalarının önemli bir kısmının sigara ve obeziteyle ilişkili olduğunu söyledi. Özçoban, "Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakıalarının üçte biri önlenebilir." dedi.

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Özçoban, kanserin, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu bildirdi.

Kanserden korunmanın büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakıalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakıalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, monoton yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenler kanser görülme sıklığını arttırır. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir." dedi.

Kanser taramalarının önemine dikkat çeken Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Özçoban, kadınların meme kanserine karşı (mamorafi) 40-69 yaş aralığında 2 yılda bir mamografi cihazı kullanılarak tarama yapması gerektiğini vurguladı. Rahim ağzı kanseri (HPV testi) için 30-65 yaş aralığında 5 yılda bir HPV testi kullanılarak rahim ağzından sürüntü alınarak tarama yapıldığı bilgisini verdi. Kolon kanseri (Gaitada gizli kan testi) için 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerin 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılarak tarama yapıldığını dile getirdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Özçoban: Doğru korunma ile kanser vakıalarının üçte... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER