Özden: İlaç tüketimi 750 milyon kutudan 1 milyar 950 milyon kutuya çıktı


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı bütçe görüşmelerine başlandı.

Bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sunum yaptı. Bütçe görüşmelerine milletvekillerinin konuşmalarıyla devam edildi. Toplantıda HDP ve MHP'li vekiller arasında tartışma yaşandı.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na Cizre'deki bodrumda yaşanan duruma dikkat çekilmesi gerektiğini söyledi. Aydın, "Kaymakamların ve valilerin tutumundan rahatsızız" dedi. Bu sırada AK Parti sıralarında tepkiler yükselirken, Yıldırım tartışamaya girmeyerek sözünün kesilmemesini istedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, bakanların, valilerin ve kaymakamların geçmişte yaptığı açıklamalardan şikayetçi olduğunu dile getirdi. "Öcalan bizim fikirlerimizi söylüyor diyenlerden, askere jandarmaya emniyete yetki vermeyip karakola hapseden valilerden ben de şikayetçiyim. Burası bütçe komisyonu, varsa bir şeyiniz gidin hükümetle kimle görüşecekseniz, sayın Yıldırım'a da size de söylüyorum sayın bakan." diye konuştu.

Yıldırım, "Bana söyleyemezsiniz Mehmet bey. Siz sadece kendi konuşma içeriğinizden sorumlusunuz. Benim ne söyleyeceğimi siz belirleyemezseniz." karşılığını verdi. Günal, "Ben sana müdahale ettim mi, dinleyeceksin." dedi. Günal ile Yıldırım arasında bu sözler üzerine bir tartışma yaşandı. Günal, "Dinleyeceksin, dinleyeceksin" derken, Yıldırım, "Ben istediğim gibi konuşabilirim. Kimse benim konuşmama istikamet belirleyemez." dedi. Bu arada MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, yerinden kalkarak Yıldırım'ın üzerine yürürken, Günal, Yılmaz'ı sakinleştirdi ve yerine oturmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da yerinden kalkarak Günal ve Yıldırım'ın arasına girdi ve tartışmayı engellemeye çalıştı. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da HDP'liler ile MHP'liler arasında yaşanan gerilimi sakinleştirmeye çalıştı. "Bu ne ya, her gün konuşuyorlar hiçbirinizin sesi çıkmıyor" diyen Günal, "Ne yani böyle her gün aynı şeyi söylüyorsunuz. Burası bütçe. Gidin Dolmabahçe'de mi pazarlık yapacaksınız? Kobani'ye 29 Ekim'de asker gönderdik diye mi sorgulayacaksınız? Neyse kalkıp burada söylemeyin. Biz bunları söylerken hepiniz bakıyordunuz kusura bakmayın. Biz bunları kaç senedir söylerken aman yapmayın diyordunuz. Her gün aynı şey. Neyse orada olan sizde anlatın sayın bakan. Ben bıktım bunları dinlemekten." şeklinde konuştu.

Nursel Aydoğan, "Niye bıktınız Türkiye'nin sorunu bu." tepkisini verirken, Günal, şöyle devam etti: "Sorun, burada bütçe konuşuyoruz. Aşağıda gideceksiniz neyiniz varsa emniyet müdürü, vali ile bakan ile konuşun. Her gün aynı şeyleri dinlemekten bıktım. Kaç senedir orada olanlara kimsenin sesi çıkmıyordu. Dolmabahçe'si, Oslo'su, Habur'u olurken güllük gülistanlık bizim söylediğimiz haklı çıktı şimdi orada var. Ne oldu? Şu olmuş bu olmuş. Neden oldu. kim kazdı hendekleri, asker mi, kaymakam mı kazdı? Varsa bir pazarlığınız. Yoksa da emniyet güçleri görevini yapıyor. Burada her gün aynı şeyleri dinlemeyelim."

Ardından Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sadi Süreyya Bilgiç, Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Özden Şener'e söz verdi. 2002 yılında hasta başvuruları yılda 3 iken artık 8'den fazla hekime gidildiğini belirten Özden, "Bu bir artış belki ulaşılabilirlik artışı. İlaç tüketimi 750 milyon kutudan 1 milyar 950 milyon kutuya çıktı. Ulaşım arttı da denebilir. Özel sektörün payı çok arttı. Kamu da başvuru sayısı 2,5 kat artarken 12 yılda bu oran özel sektörde 13 katına çıktı. Özel sektörün payı yüzde 30'a yükseldi." diye konuştu.

2008'de sağlıkta dönüşüm programının altıncı yılında 1 yılda yapılan bilgisayarlı tomografi sayısının radyasyonla yapılan bir inceleme olduğunu ve sayının 5 milyon olduğunu vurgulayan Özden, şunları anlattı: "2010 yılında 7,5 milyon, 2012 10 milyon ve 2014'de 12,5 milyon. Nasıl bu artış. Sağlıklı bir artış olduğunu söylemek mümkün mü? Mümkün değil. Bebek ölüm hızının yüz binde 30'dan 6'ya düştüğü söylendi biz buna inanamıyoruz. Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Kayahan Pala sadece Bursa ile ilgili 2008 yılında bir çalışma yaptı. İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre bebek ölüm hızı binde 6 ama bu bebeklerin hepsi Bursa ilinde defnedildi. Mezarlıklardan yapılan sayımlarda 1 yaş altı ölümler binde 21 çıktı. Burası herşeyin iyi temsil edildiği gelişmiş bir şehir. Biz ölen bebeklerimizi sayamayan bir ülkeyiz. Çok acı."

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Türk Tabipler Birliği'ne söz verilmesinin usul olarak bir hata olduğunu belirterek kendilerinin de birçok sendikayı böyle bir konuşma yapılamayacağı için geri gönderdiklerini söyledi. Başkan Bilgiç ise dün akşam CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel'in aracılığıyla Tabipler Birliği'nin görüş belirtmek istediğini, o nedenle kendilerine bugün söz verildiğini söyledi. CHP'li milletvekilleri de konuşmanın yerinde olduğunu ifade etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Özden: İlaç tüketimi 750 milyon kutudan 1 milyar 950... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER