Özel hastaneler 'kriz var' deyip maaşları ödemiyor

Özel hastanelerde çalışan hekimlere ve sağlık çalışanlarına ödemelerde ciddi aksamalar yaşanıyor. Maaşları ödenmeyen sağlık çalışanlarına “ekonomik kriz” gerekçe gösteriliyor

SHABER3.COM

Birgün Gazetesi'nin haberine göre özel hastanelerde yoğun bir emek sömürüsü altında, ağır çalışma koşullarında, sendikasız olarak çalışan sağlık emekçilerinin maaş ödemelerinde ciddi aksamalar yaşanmaya başladı.

2002 yılında 271 olan özel hastane sayısı Sağlık Bakanlığı Sağlık İstatistikleri 2017 Yıllığı verilerine göre yüzde 100’ün üzerinde bir artışla 571’e yükseldi. “Her köşe başına” açılan özel hastanelerde sağlık emekçileri ağır çalışma koşullarında kölelik düzeninde çalışmaya mahkûm ediliyor.

Yüzde 200 fark alınıyor

Sağlık çalışanları “maaş alamamaktan” yakınırken özel hastanelerin kasası da dolmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği tedavi ücretleri üzerinden, hastalardan yüzde 200’e kadar fark ücreti alınıyor. Hastalara çıkarılan kabarık faturalara karşın özel hastanelere başvuru oranı her geçen yıl artıyor. Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre 2002 yılında 5 milyon 697 bin 170 olan özel hastanelere başvuru sayısı, yüzde bin 149 artışla 2016 yılında 71 milyon 147 bin 878 oldu. Aynı sürede özel hastanelerdeki yatan hasta sayısı yüzde 628, ameliyat sayısı da yüzde 585 oranında arttı.

Sağlık emekçilerinin sendikalaşma haklarını kullanmaları da engelleniyor. Yorucu çalışma koşullarına, aşırı nöbet yüküne, uygun olmayan çalışma ortamlarına, yeterli izin kullanamamaya, resmi tatil günlerinde bile çalışmak zorunda kalmalarına, ciro baskısına, güvencesizliğe mahkum edilmek istenen sağlık çalışanlarının sendikalaşma oranı da oldukça düşük seviyelerde bulunuyor. Ayrıca, bazı özel hastaneler tüm hekimlerin ücretlerini asgari ücret düzeyinde göstererek, SGK primlerini de bu tutar üzerinde ödüyor.
<< Önceki Haber Özel hastaneler 'kriz var' deyip maaşları ödemiyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER