Özgür basına yapılan baskının asıl amacı deşifre oldu

İpek Koza Grubu’na yönelik operasyonun asıl hedefi holding bünyesindeki medya kuruluşlarının özgür yayın yapmasını engellemek.

Özgür basına yapılan baskının asıl amacı deşifre oldu

Havuz medyasına alan açmak için yapılan operasyonu yorumlayan uzmanlara göre, iktidar yaptığı yanlışları örtmek için kendisine bağımlı bir medya oluşturmak istiyor.

İpek Koza Grubu’na düzenlenen polis operasyonlarının asıl hedefinin, holding bünyesindeki BUGÜN ve MİLLET gazeteleri ile Kanaltürk ve BUGÜN Televizyonu’nun muhalif yayın yapmasının önüne geçmek olduğu belirtildi.

Hükümetin 13 yıllık tek başına iktidarı döneminde siyasi literatüre kazandırılan ‘Havuz medyası’na bir çentik daha atmak için düğmeye basıldığı kaydedildi. İktidarın neden havuz medyasını oluşturmak istediğini siyasetçiler, gazeteciler, akademisyenler, hukukçular ve sosyologlara soruldu.

Daha önce defalarca gerçekleştirilen havuzlaştırma operasyonunun Koza İpek Medya Grubu’na da düzenleneceğini öngören uzmanlar, siyasi bir iktidarın medyayı havuzlaştırmak istemesinin nedenlerini açıkladı.

'HAVUZ DESPOTİK TOPLUMLARDA GÖRÜLÜR'

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç:  80 yılı aşan basın tarihimizde bu tabirlerle son yıllarda tanışır olduk. Bir kişi ya da grubun güdümündeki habercilik, olsa olsa, bugünkü tabiriyle, ancak havuz medyacılığının bir faaliyetidir. Basını susturmak, korku salarak, baskı altında çalışmasını sağlama girişimleri, despotik yaklaşımların egemen olduğu toplumlarda görülür. Aslında halktan korku vardır. Açık şeffaf, hesap verebilir yönetim anlayışlarında, medyadan güç alınır, korkulmaz.

HEDEF ZİHİN MANİPÜLASYONU

Doç. Dr. Uğur Kömeçoğlu (Sosyolog): İktidar medyayı kuralsız bir etki alanına çevirmeye çalışıyor. Ülkede olup biteni kendi siyasi çıkarınıza göre çarpıtma yalan söyleme, iftira etme imkanı doğuyor. Havuz medyası ile güçlerine sürekli bir taban oluşturuyorlar. Halkın zihnini manipüle ederek kendilerine olan desteği sürekli kılmak istiyorlar.

ŞAİBELER GİZLENMEK İSTENİYOR

İzmir eski Belediye Başkanı Burhan Özfatura: Çok suç işlediği için, o suçların, şaibelerin kamuoyuna aktarılmasını önlemek için havuzlaştırmak istiyor.

HIRSIZLIKLARI KAPATMAK İÇİN

 Ege Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Huriye Kuruoğlu: Bir iktidarın ülkedeki medyayı havuzlaştırmak istemesinin yegane sebebi, iktidarını korumak içindir. Bunun sebebi ise yaptığı yanlışlıklar, hırsızlıklar, kötülükler görülmesin, duyulmasın diye olabilir.

iKTiDARI ELDE TUTMA ARACI

Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Tosun:  Havuz medyası, siyasi iktidar eliyle medyanın sahiplik yapısının değiştirilmesi. Kötü olmasının nedeni siyasal iktidarın, iktidarı elinde tutmak amacıyla medyanın kontrol edilmesinin amaçlanmasıydı ve bu oldu.

GERÇEKLER ÖRTBAS EDİLİYOR

CHP İzmir milletvekili Dr. Aytun Çıray: Eğer otoriter bir rejim kurmak istiyorsanız ve seçimle geldiğiniz iktidardan seçimle gitmeyi hazmedemiyorsanız algı yapılandırması için kendi medyanıza ihtiyaç duyarsınız. Tek seslilik yaratılmak isteniyor. Gerçekler halktan gizlenmek isteniyor. Şu an da İpek Grubu’nun dışında bir eleştiri makalesi yazan Ertuğrul Özkök hakkında hakaret davası açılmasının sebebi de budur.

HALKI KANDIRMAK İÇİN YAPIYOR

MHP İzmir Milletvekili Dr. Aslan Savaşan: İktidar artık inişe geçmiştir. Yaptığı yanlışları halka doğru olarak iletmek istediği için medyanın gücüne ihtiyaç duyuyor. Halkı kandırmak için bunu yapıyor. Şu an iktidarın karşısında muhalif yayın yapan 3-5 medya kaldı. Onlara da operasyon yaparak muhalif medyayı susturmak istiyor.

SON MUHALİFE KADAR BASKI

 İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Gazeteciler Federasyonu eski Başkanı Atilla Sertel:  Bugünkü iktidar havuz medyasını dolduruyor. Al gülüm ver gülüm ilişkisi var aralarında. Birileri siyasi gücü kullanarak onlara çıkar sağlıyor. Onlar da kendi çıkarları için siyasi iktidara destek veriyor.  Bu yapıyı muhalif medya kalmayana dek sürdürmek istiyorlar.

BASKICI REJİMLERDE OLUR

İzmir Barosu eski Başkanı Ercan Demir:  Demokratik tolum düzenlerinde iktidarlar havuz medyası gibi bir medyaya ihtiyaç duymazlar.Diktatöryel sistemlerde, baskıcı rejimlerde, faşist rejimlerde basının doğrudan yöneten kudrete bağlı olması istenir. Bu istek, diktatörlüğün pespayeliğinin düzeyine bağlıdır.

Faşist Nazi Almanya’sında dahi havuzun böylesi pespayelik anlamında ve düzey anlamında görülmemiştir kanaatindeyim. Elbette o dönem Almanya’da basın iğrenç bir sistemin parçasıydı ancak bu kadar düzeysiz ve aşağılık değildi.

BESLEME BASIN

Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay: İktidar gücünü halktan, demokrasiden, insan haklarından almıyorsa ve demokrasiyi inilecek bir durak gibi görüyorsa besleme bir basına ihtiyaç duyar. Bu tür gazeteciler de gazetecilik yapmaz sahiplerine hizmet eder, sahibinin sesi olur. Bugün yaşanan da budur.  

STATÜKONUN SÜRMESİ AMAÇLANIYOR


Sosyolog Cemil Arslan: Temel amaç mevcut iktidarı korumak, statükoyu sürdürmek. Statükonun sürmesi için de hataları görmeyen bir medyaya ihtiyaç duyulur.Bir iktidarı destekleyebilirsiniz, oy verebilirsiniz, icraatlarına savunabilirsiniz ama yaptığı olumsuzlukları dile getirmemek, görmezden gelmek tam bir akıl tutulmasıdır. Sapkınlıktır, tutarsızlıktır, ahlaksızlıktır. ŞEYDA BURCU İKİZ - YUNUS TİRYAKİ /
<< Önceki Haber Özgür basına yapılan baskının asıl amacı deşifre oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER