Öztan: Antep baklavasının sırrı ustasında

Öztan: Antep baklavasının sırrı ustasında

Son dönemlerde Türkiye'nin gündeminden düşmeyen baklava tartışmalarına katılan Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan, Türkiye'de gerçek Antep baklavası üretmenin usta yetiştirmeyle ilgili olduğunu söyledi. Baklavanın sırrının ustasında olduğuna dikkat çeken Öztan, baklava ustalarının eğitimden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Baklavacılık zanaatının ustadan çırağa geçtiğini ifade eden Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan, baklava ustası yetiştirmenin şart olduğuna değindi. Eğitimli ustaların yetiştirilmesi için herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini belirten Öztan, "Gaziantepli baklava markaları yanında bu işe üniversitelerimizin el atması, halk eğitim merkezlerimizin el atması gerekiyor. Eğitimli baklava ustası yetiştirmek önemli bir eksiği gidermek anlamına gelecektir. Gaziantep Sanayi Odası'nın bu işe de öncülük yapması gerektiğini düşünüyorum. Baklava ustası öyle kolay yetişmez. Gaziantepli ustalar meslek sırlarını bu güne kadar yetiştirdikleri elemanlara aktarmıştır. Ancak bunun da kayıt altına alınması ve yetiştirilecek olan yeni baklava ustalarına Gaziantep Baklava ustası ünvanlı bir belgenin bir sertifikanın verilmesi gerekir." dedi.

ÜNİVERSİTELERDE BAKLAVA USTASI BÖLÜMLERİ ŞART

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) 'Türk Baklavası' standardını 18 Şubat 2015 tarihli Teknik Kurul'da kabul ettiği şekliyle şimdilik Gaziantepli baklavacıların üretim yaptığına dikkat çeken Öztan, bu standardın Türkiye genelinde uygulanabilmesi için gerekli en önemli unsurun usta olduğunu bir kez daha yeniledi. Üniversitelerde baklava ustası bölümlerinin açılması gerektiğini kaydeden Öztan, "Gaziantep baklavasının Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde aynı lezzette üretilmesini sağlamak ve Türkiye'ye Gaziantep'te ki gibi aynı tadı ve lezzette baklava yedirmeliyiz. Bunu ancak Gaziantep baklavası ustaları ile başarabiliriz. Eğitimli ustalar yetiştirmek ve bunları sertifikalandırmak zorundayız. Gerekirse üniversitelerimizin gastronomi bölümlerinde Gaziantep baklava ustası yetiştiren bölümler açmalıyız. Gaziantep Üniversitesi'nin bu konudaki duyarlılığını biliyorum. Konuya üniversitelerimizin daha duyarlı yaklaşacağını umuyorum." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Öztan: Antep baklavasının sırrı ustasında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER