Pak Turizm İş: Turizm sektöründe 1 milyon 600 bin kişi kayıtsız çalışıyor


Pak Turizm İşçileri Sendikası (Pak Turizm İş) Genel Başkanı Musa Uyar, turizm sektöründe çalışanların birçok sorunla karşı karşıya kaldığını açıklayarak tepki gösterdi. Türkiye'de 899 bin 200 sigortalı, 1 milyon 600 bin civarında da kayıtsız olmak üzere, toplam 2 milyon 500 bin civarında turizm işçisi bulunduğuna dikkat çeken Uyar, "Milyonlarca dolarlık yatırım yapılarak açılan otellerimizde asgari ücretle ve kayıt dışı şekilde işçi çalıştırılıyor." dedi.

Pak Turizm İşçileri Sendikası (Pak Turizm İş) Genel Başkanı Musa Uyar, turizm sektöründe çalışanların sorunları ile ilgili yazılı olarak basın açıklaması düzenledi. Türkiye'nin bacasız sanayisi olarak adlandırılan turizm sektörünün, alarm verdiğini açıkladı. Uyar, son yıllarda izlenen yanlış politikaların kan kaybına neden olduğu sektörde, işverenlerin olduğu kadar çalışanların da dertli olduğunu belirtti.

Uyar, TÜİK verilerini açıklayarak konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hesaplamalarına göre, 2015'in ikinci çeyreğinde, turizm geliri geçen yıla göre yüzde 13,8 geriledi. Ziyaretçi sayısı yüzde 7 civarında azalırken, yılın ilk 9 ayındaki gelir kaybı ise 5 milyar 500 milyon doları buldu."

Uyar, turizm çalışanlarının onlarca yıldır çözüm bekleyen sorunları olduğuna dikkat çekti. Uyar, "Türkiye'nin turizmden hak ettiği ölçüde yararlanamamasının en önemli nedeninin çalışanların sorunlarına duyarsız kalındı." diye konuştu.

Pak Turizm İş, 1 Kasım seçimleri öncesinde çalışanların sorunları üzerine bir çalışma yaptı. Araştırmaya göre, turizm iş kolu emekçilerinin birçok haktan mahrum bırakıldığını belirledi.

Türkiye'de 899 bin 200 sigortalı, 1 milyon 600 bin civarında da kayıtsız olmak üzere, toplam 2 milyon 500 bin civarında turizm işçisi bulunduğuna dikkat çeken Uyar, "Milyonlarca dolarlık yatırım yapılarak açılan otellerimizde asgari ücretle ve kayıt dışı şekilde işçi çalıştırılıyor. İnsana hizmet sunan bir iş kolunda bu tabloyla başarı beklenebilir mi?" diye sordu.

Türkiye'nin, Dünya Çalışma Örgütü ILO'nun 1991 yılında yayınladığı, turizm işçilerinin çalışma ve yaşam şartlarını düzenleyen uluslararası sözleşmeyi 24 yıldır imzalamadığını belirten Uyar şunları söyledi: "ILO tarafından 1991 yılında yayınlanan 172 sayılı Uluslararası Sözleşme'de, bütün dünya devletlerine turizm işçilerinin çalışma ve yaşam şartlarının iyileştirilmesinin önerilmesine rağmen, ülke olarak hala sözleşmeyi imzalamış değiliz. ILO Sözleşmesi'ndeki turizm işçilerinin çalışma ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi hususunun hayata geçirilmesi esas olup, bu vesileyle turizm çalışanlarının maruz kaldıkları haksızlıkların bir an önce düzeltilmesini istiyoruz."

Mevcut siyasi iktidarın, turizm çalışanlarının temel sorunlarının çözümüne ilişkin yıllardır hiçbir olumlu adım atmadığını ifade eden Musa Uyar, işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Yasal mesai sınırı 7.5 saat iken, turizm sektöründe çalışma saatleri 16 saate kadar çıkabilmekte. Zoraki fazla mesai uygulayan şirketlere kesilen cezalar artırılmalı. İşkolunda oldukça yaygın olan kayıt dışı istihdama karşı ciddi önlemler alınmalı, caydırıcı müeyyideler uygulanmalı. Çalışanlar yasal dinlenme haklarını (ara dinlenmesi, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil, yıllık izin) eksiksiz kullanabilmeli. Özellikle bayan çalışanların, doğum izni ve emzirme izni gibi haklarının gasp edilmesi önlenmeli. Mevsimlik çalışmadan kaynaklanan mağduriyetlere karşı önlem alınmalı. İşten çıkarmaları önleyecek bir sistem getirilmeli. Turizmde "ASKI" denilen hukuksuz uygulamaya son verilmeli. Ülkemizde turizm sezonu çok kısa olduğundan, turizm çalışanlarının işsizlik maaşından yararlanabilecekleri gerekli düzenlemeler yapılmalı, işkolları dikkate alınarak kademeli sisteme geçilmeli. İşsizlik maaşına başvuruda bulunabilmek için son üç yılda 600 gün prim ödeme ve son iş yerinde 120 gün kesintisiz çalışma şartı sezonluk çalışan hiçbir turizm işçisinin karşılayabileceği şartlar değildir. Turizm çalışanlarının ise yüzde 52'si ya ilkokul mezunu ya da diplomasız kişilerden oluşmakta. Turizm sektörüne nitelikli personel sağlanması için, Turizm Meslekleri Yasası çıkarılmalı. Başta sendikalar olmak üzere, sektör çalışanlarına yönelik eğitimler vermek isteyen meslek örgütlerine maddi teşvikler sağlanmalı."

Musa Uyar, bütün bu sorunların çözülebilmesi için Türkiye'nin öncelikle mevcut iktidar tarafından içine sürüklendiği hukuksuzluk ve keyfilik girdabından kurtulması gerektiğini belirterek, 1 Kasım sonrası kurulacak hükümetten, ülkenin ve emekçilerin çözüm bekleyen sorunlarına yoğunlaşmasını beklediklerini söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Pak Turizm İş: Turizm sektöründe 1 milyon 600 bin kişi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER