Paker: KOAH ölüm sebepleri arasında 3. sıraya çıktı


Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Fatma Sema Paker tarafından sağlık sektöründe görev yapan çalışanlara, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) semineri verildi.

KOAH Haftası etkinlikleri kapsamında Uz. Dr. Fatma Sema Paker KOAH hastalığı hakkında bilgiler verip, "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bilindiği üzere akciğerleri kronik tıkayıcı bir hastalıktır. Bugün dünyada en önemli sağlık sorunlarından bir tanesi de Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'dır. Bundan uzun yıllar önce Amerika'da yapılmış bir çalışmada Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ölüm sebepleri arasında 12. sıradayken 2010 yılından sonra dünyada ölüm sebepleri arasında 3. ya da 4. sıraya çıkmıştır. İnsanların pek farkında olmadığı akciğer ile ilgili bu hastalık giderek önemi artmakta, bizim hekimler olarak yapmamız gereken bu hastalığın ciddiyetini insanlara aktarmak, sigara tiryakilerine anlatmak, bu önemli sağlık sorununa dikkati çekmek olmalıdır." dedi.

KOAH hastalığının oluşmasında sigaranın çok önemli bir faktör olduğunun altını çizen Uz. Dr. Paker, "Bugün bilindiği üzere Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın tarifinden başlayacak olursak kronik tıkayıcı bir akciğer hastalığıdır. Bu hastalık yüzde 90 civarında sigaranın sebep olduğu bir hastalıktır. KOAH hastalığını bütün dünyada gittikçe önemi artmakta ve ölümlere sebep olmaktadır." ifadelerini kullandı.

KOAH hastalığının kesin tedavisinin bulunmadığını kaydeden Uz. Dr. Paker, "Sigara içimi de bizim gibi az gelişmiş ülkelerde tiryakiliğin arttığından dolayı büsbütün önem kazanmaktadır. KOAH hastalığının farkındalık kısmına bakacak olursak KOAH başlayanların çok az bir kısmı doktora müracaat etmekte, pek çoğu akciğer harabiyeti meydana geldikten, bronşlar daraldıktan sonra doktora başvurmaktadır. KOAH hastalığının en sevimsiz yüzü, bu hastalığın kesin tedavisi bulunmamasıdır. Tedavide yapılanlar nefes darlığını kısmen geciktirmekte, tamamen hastalığı durdurmamakta ve hele hele sigarayı bırakmayan insanlarda süratle nefes darlığına sebep olmakta, öksürük ve balgam inatçı hale gelmekte, kişilerin günlük yaşantısını etkilemekte ve kötü sona doğru gitmesidir" şeklinde konuştu.

KOAH hakkında yapılması gerekenleri sıralayan Uz. DR. Paker, "Yapacağımız ilk şey akciğerlerimizi korumaktır. Akciğerlerimizi korumak için de yapılabilecek tek şey sigarayı bırakmak ve akciğerlere zarar veren çevre faktörleri varsa bunlardan nasıl uzaklaşılabileceğini öğrenmektir" diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Paker: KOAH ölüm sebepleri arasında 3. sıraya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER