Parasız kalan vatandaş eve kapandı...

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Ekim 8 2018
Parasız kalan vatandaş i bu dönemde kirasını ve faturalarını ödemek için sosyal aktivitelerini rafa kaldırdı. İşini ve borcunu ödeyememekten korkuyor, ek iş bakıyor.

Kamuoyu araştırma ve danışmanlık şirketi Barem’in yönetim kurulu üyesi Sencer Binyıldız, “Kriz dönemlerinde bahis oyunlarına yönelme artıyor. Kahvehaneye gitmek bile maliyetli hale geldiği için yurttaş eve kapanıyor ve ücretsiz online oyunlara yöneliyor” dedi. Binyıldız'a göre eve kapanında Blu TV, Netflix gibi uygulamalar vatandaşların hayatında daha çok yer tutacak.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan Binyıldız’ın açıklamalarından bir kısım şöyle:

Krizle birlikte size gelen araştırmalarda bir farklılaşma oldu mu, şirketler daha çok neyi merak ediyor?

Şu anda azaltılmış bir talep söz konusu. Araştırma taleplerinde yüzde 20’ye yakın bir düşüş söz konusu. Normal koşullarda şirketler, sürekli verilerin elde edilmesi ve buna göre aksiyon üretilmesi için çalışırlardı. Mesela reklam takip ve tüketici memnuniyeti araştırmaları bunun içinde. Yeni ürün geliştirme ve bunun hedef kitle üzerindeki etkilerinin karışılaştırılması çalışmaları giderek azalıyor. Ekonominin durağanlaştığı dönemlerde bu tür talepler en düşük seviyeye iniyor. Yeni üründen ziyade eski ürün üzerinde birtakım değişikliklere gidiliyor. Yeni müşteri kazanmaktan ziyade var olan müşteriyi elde tutmak daha önemli hale geliyor.

Ne zamandan beridir böyle?

Aslında sorun yeni başlamadı. Global ortağımız WIN/ Gallup ile birlikte dünyanın nabzını tuttuğumuz EOY araştırmasının sonuçları Türkiye’de refah beklentisinin 2015 yılından itibaren düştüğünü gösteriyor. 2017’de gelecek yılın ülkesi için ekonomik olarak daha iyi olacağını yani refah beklentisi Türkiye’de eksi 40 puana kadar inerken dünya ortalaması eksi 2’ler seviyesinde gerçekleşti. Benzer eğilim umut ve mutluluk için de geçerli. 

Bugünkü duruma göre daha iyiye gideceğini tahmin

Bu haberler de ilginizi çekebilir