Parayı getir idamdan kurtul

İran devletini dolandırmaktan ölüm cezasına çarptırılan Babek Zencani’ye umut ışığı doğdu. İranlı bakan, Reza Zarrab’ın ortağı olan Zencani’nin dolandırdığı 2.8 milyar doları getirmesi halinde bu cezadan kurtulabileceğini söyledi.

Parayı getir idamdan kurtul

İran Adalet Bakanı Mustafa Purmuhammedi, Babek Zencani’nin devletten dolandırdığı parayı iade etmesi durumunda, hakkında verilen idam kararının kalkabileceğini söyledi. 

İranlı Öğrenciler haber Ajansı'nın (ISNA) haberine göre Purmuhammedi, “Parayı hesabımızda görürsek bizimle işbirliği yaptığını söyleyebiliriz. Şu ana kadar bunu görmedik” dedi.17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarında gözaltına alınan Reza Zarrab’ın ortağı olan Zencani, İran devletini 2 milyar 800 milyon dolar dolandırmak suçlamasıyla yargılanmış ve ölüm cezasına çarptırılmıştı.

13.5 milyar dolarlık serveti var

Babek Zencani, ABD ve AB tarafından İran'ın petrol yaptırımlarını aşmasına yardımcı olduğu için kara listeye alınmıştı. Hakkındaki idam kararını temyize götürme hakkı bulunan Zencani, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla Aralık 2013'te tutuklanmıştı. İran’da 70’e yakın şirkette hissesi olan ve 13.5 milyar dolarlık serveti bulunduğu belirtiliyor.

İsmi Türkiye ile sık sık anıldı

42 yaşındaki Tahran doğumlu işadamı Babek Zencani’nin ismi Türkiye ile de sık sık anıldı. Hatta Kaynak Holding’e kayyım olarak atanan İmran Okumuş ile Zencani’nin beraber çektirdiği fotoğraf kamuoyunu uzun süre meşgul etti. Ayrıca Zencani’nin Türkiye’de kurulu şirketleri de var. Beşiktaş’ta bulunan Kont Group Kozmetik bu şirketlerden biri. Zencani ismi Onur Air ile de sıklıkla gündeme geldi. Zencani’nin avukatları geçtiğimiz günlerde İstanbul’da açtıkları davada Onur Air’in kendilerine ait olduğunu belirtmişti.

Zencani’ye idam, Reza’ya ödül

Babek Zencani’nin ölüm cezası almasının ardından, AK Parti’li dört eski bakanın Yüce Divan istemiyle TBMM’de soruşturulmalarına sebep olan 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonun kilit isimlerinden işadamı Reza Zarrab ile ilgili suçlamalar gündeme geldi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, “Dosyanın içi boşaltılarak verilmiş takipsizlik kararı, Zarrab ve bağlantılarıyla ilgili algıyı ortadan kaldırmadı. Uluslararası kamuoyunda Zencani’nin Zarrab’ın patronu olduğu algısı var ve aralarındaki bağlantıya ilişkin bilirkişi raporları da mevcut. Ancak bütün bunlara rağmen Rıza Sarraf’a TİM’in düzenlediği törende ‘başarı’ ödülü verildi” dedi. 

MEYDAN
<< Önceki Haber Parayı getir idamdan kurtul Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER