'Parça başı' mantığı sağlıkta şiddeti doğuruyor


Türkiye Psikiyatri Derneği, kötü koşullarda, yetersiz sürelerde 'parça başı' mantığıyla iyileştirme değil hasta sayısı ve üretilen iş miktarındaki artışı ön planda tutan ve hastaneleri kar getiren kurumlar, sağlık çalışanlarını da salt bu kurumların değersiz birer elemanları olarak gören bir sistemin hak kazanımını değil, ancak sağlıkta şiddeti doğurduğunu söyledi.

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle dernek adına basın açıklaması yapan Uzman Dr. Burcu Rahşan Erim sağlıkla ilgili çıkartılan yönetmeliklerin yasal çerçeveyi çizmesi sebebiyle çok önemli olsa da sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, herkese eşit, kolay ve kaliteli bir biçimde ulaşımının sağlanması açısından yönetmelikle birlikte temel bir zihniyet değişimine de ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kişinin özel hayatına dair ihlallerin, hele hele izni olmaksızın kişisel tıbbi bilgilerinin elden ele dolaşmasına olanak veren bir sağlık sisteminin içerisinde hasta haklarından söz etmenin inandırıcı olmayacağına vurgu yapan Uzman Dr. Erim şöyle devam etti: "Bununla birlikte kötü koşullarda, yetersiz sürelerde 'parça başı' mantığıyla iyileştirme değil hasta sayısı ve üretilen iş miktarındaki artışı ön planda tutan ve hastaneleri kar getiren ve getirmeyen kurumlar, sağlık çalışanlarını da salt bu kurumların değersiz birer elemanları olarak gören, hastaları memnuniyeti dolayısıyla tekrar gelmesi beklenen müşterilere indirgeyen bir sistemin hak kazanımını değil, ancak sağlıkta şiddeti doğurduğunu üzülerek görmekteyiz. Sağlık çalışanları ve hastaları ayrı taraflar olarak git gide birbirine yabancı hale getiren, olup biten her türlü sorunu da çalışanlarına fatura eden bu sistemde ne yazık ki sadece hasta hakları değil insan hakları ihlalleri de kaçınılmazdır."

Dr. Erim, "Türkiye Psikiyatri Derneği olarak hastalarımız adına, hekimleriyle tıbbi değerlendirmenin yapılacağı azami bir sürede, özellikle psikiyatrik bir değerlendirmenin ön şartı olan, insani ilişkiler de kurabileceğimiz muayene süreleri, hastalarımızla karşılıklı taraf değil birlikte daha iyiye taşıyabileceğimiz yüksek kalitede sağlık hizmeti verebilmeyi, gerçekçi ve samimi olarak hak ihlalleri ve sağlık hizmetlerinin kalitesine yönelik yatıştırıcı değil, tekrarı önleyici düzenlemeler yapılmasını istiyor ve diliyoruz. Hastalarımızın da tarafı olmak adına hazırlanan yönergelerde tüm uzmanlık dernekleri gibi bizim de görüşümüz alınmalı diyoruz. Daha fazla gazetelerin 3. sayfalarda yer alan doktorun yanlış tedavisi sonucu… ile başlayan haberlerin ve Ersin Aslanlar'ın olmadığı bir sağlık sistemi için çalışmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber 'Parça başı' mantığı sağlıkta şiddeti doğuruyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER