Paris'te yapay zekâ zirvesi: Gündemde ne var?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Şubat 10 2025
Fransa, uluslararası yapay zekâ zirvesine ev sahipliği yapıyor. OpenAI'nin CEO'su Sam Altman'dan ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'e yüzlerce üst düzey konuğun katılımıyla sektördeki fırsatlar ve riskler değerlendiriliyor.
Önde gelen teknoloji şirketlerinin yöneticileri, bilim insanları ve 100'den fazla ülkeden temsilcileri Fransa'nın başkenti Paris'te iki günlük yapay zekâ zirvesi için bir araya geldi.

Yapay zekâ konulu geniş katılımlı uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un konukları arasında, Avrupa'ya ilk seyahatini gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'in yanı sıra Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Han Cıng, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau da var. Ayrıca Google'ın çatı şirketi Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai ve ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI'nin CEO'su Sam Altman katılımcılar arasında.

DW Türkçe'de yer alan habere göre Macron zirvenin tanıtımı için kendi yüzünün yapay zekâ ile manipüle edilmiş videolarda kullanıldığı bir klibi X hesabından paylaştı, video 24 saatte 10 milyona yakın görüntülendi.

Macron: Fazla kural riskli olur

Zirve öncesi Fransız basınına konuşan Macron, "Nadir görülen bir teknolojik ve bilimsel devrim yaşıyoruz" dedi. France 2 televizyonuna açıklamalarda bulunan Macron, "Yapay zekâ daha iyi yaşamamızı, öğrenmemizi ve çalışmamızı sağlayacak" diyerek Fransa ve Avrupa'nın "mutlaka bu fırsatı yakalaması" gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Le Parisien gazetesine de demeç veren Macron, yapay zekâ alanındaki regülasyon tartışmalarına değindi: "Hiç kural olmamasının getirdiği tehlikeler var ancak buna karşıt olarak Avrupa'nın çok fazla kural getirmesi de risk. Yenilikten korkmamalıyız."

OpenAI'nin CEO'su Altman da zirveden hemen önce yaptığı açıklamada Avrupa'daki düzenlemelerin teknolojinin gelişmesini yavaşlatabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) geçen yıl yapay zekâya ilişkin dünyanın ilk kapsamlı kurallarını belirlemişti. Mart 2024'te kabul edilen ve neyin yasadışı sayılacak kadar tehlikeli olduğunu tarif eden düzenleme örneğin, yapay zekânın yüz tanıma teknolojilerinde veya suçlu profilleri çıkarmak için polis tarafından kullanılmasını kısıtlıyor.<

Bu haberler de ilginizi çekebilir