Parkinson hastasına uyanıkken beyin pili takıldı


11 Nisan Parkinson Günü öncesi hastalığa ilişkin açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Barış Topçular ve Doç. Dr. Sabri Aydın, Türkiye'de her yıl yaklaşık 10 bin kişiye parkinson teşhisi konduğunu söyledi. 13 yıldır parkinson hastasına uyanıkken beyin pili takan doktorlar, ilaç tedavisinden fayda görmeyen hastalara takılan beyin pilinin hastaları yüzde 70 oranında iyileştirdiğini anlattı.

11 Nisan tüm dünyada Parkinson Günü olarak kutlanıyor. Türkiye'de de yaklaşık 10 bin kişiye her yıl parkinson teşhisi konuyor. Florence Nightingale Hastanesi, Nöroloji Uzmanı, Doç. Dr. Barış Topçular ve Şişli Florence Nightingale Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sabri Aydın, 13 yıldır parkinson hastası olan 55 yaşındaki Hüseyin Aydın'a beyin pili taktı. Uyanıkken takılan beyin pili ile Aydın'ın yüzde 70 oranında iyileştiği belirtildi. Ayrıca SGK'nın da tedavi ve pil masraflarını karşıladığı kaydedildi.

Dünya Parkinson Günü öncesi operasyona ve hastalığa ilişkin bilgi veren Barış Topçular, "Hastalık çok sık olmasa da genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Hastalık hareketlerde ağırlaşma, yavaşlama ya da ellerde titreme ile kendini gösterebilir. Erken yaşlarda kabızlık, koku almada bozulma ve REM uykusu davranış bozukluğu (kabuslar ve kabuslara çırpınma, yumruk sallama gibi tepkiler verme ile karakterize uyku bozukluğu) bir arada olan bireylerde ileri yaşlarda parkinson hastalığı görülme olasılığı yüksektir. İleri yaşlar ve erkek cinsiyeti önemli risk faktörleridir." dedi. Topçular, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme (özellikle Akdeniz tipi diyet) ile hastalık riskinin anlamlı bir şekilde azaldığını, hastalığın erken teşhisinin de önemli olduğunu vurguladı. "Erken teşhis ile beraber tedavinin erken başlaması hastalığın seyrini olumlu yönde etkiler. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavi sonuçları o derece yüz güldürücü olur." şeklinde konuştu.

Şişli Florence Nightingale Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sabri Aydın ise derin beyin stimülasyonunun (DBS) parkinson gibi hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılmasının hastalar için dönüm noktası olduğunu belirtti. Aydın, "Hareket bozuklukları konusunda tecrübeli bir nörolog tarafından yönlendirilen başka bir tedavi seçeneği olmayan hastalar genelde iyi cevap verirler. Bir oran vermek istersek hastaların yüzde 70'e kadar fayda gördüğünü söyleyebiliriz. Ameliyatın başarısı için hasta seçimi özellikle önemlidir. Pil yerleştirilen hastaların çoğu daha az ilaç kullanıyor, ilaca bağlı yan etkiler daha az görülüyor." şeklinde konuştu.

Aydın, konuyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hastalar genel bir ifade ile ilaç aldıklarında en iyi oldukları kadar iyi olurlar. Titremeleri ve katılıkları yüzde 70 oranında düzelir. Daha rahat yemek yer, yatakta daha rahat döner ve harekete daha rahat başlar hale gelirler. Sabah katılıkları azalır. Yardıma daha az ihtiyaç duyarlar. Aldıkları ilaç dozu da düşeceği için ilaca bağlı diskinezi diye adlandırılan istemsiz hareketlerde belirgin azalmalar olur." ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Parkinson hastasına uyanıkken beyin pili takıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER