Parkinsonu yenen milli basketbolcu Kahyaoğlu beyin piliyle maratona katıldı


Eski basketbolcu Mehmet Kahyaoğlu Asya'dan Avrupa'ya beyin pili hastaları için koştu. Maraton öncesi horon ile moral depoladılar. Parkinsonlu hastalar horon eşliğinde maraton koştular.

Bu sene 37.'si düzenlenen Vodafone İstanbul Maratonu halk koşusuna parkinson hastalığını beyin pili ile yenen eski milli basketbolcu Mehmet Kahyaoğlu da katıldı. Kendisi gibi parkinson hastalarına yardımcı olmak amacıyla kurulan Beyin Pili Hastaları Derneği için koşan Kahyaoğlu, Asya'dan Avrupa'ya geçerek kıtaları aştı.

Milli basketbolcuya; bir zamanlar ayakkabısını bağlayamayan, gömleğini ilikleyemeyen, yardım olmadan su bile içemeyen ancak beyin pili ameliyatıyla eski sağlıklı günlerine kavuşan parkinson hastaları da eşlik etti. Kahyaoğlu ve dernekten arkadaşları, Asya'dan Avrupa'ya koşarak geçen beyin pili hastaları olarak adlarını tarihe yazdılar.

Parkinson hastalığı nedeniyle yürüyemeyen, su bile içmekte zorlanan eski milli basketbolcu Mehmet Kahyaoğlu, beyin pili ameliyatıyla hastalığı yenmesi sayesinde İstanbul Maratonu'na katıldı. Darüşşafaka, Pınar Karşıyaka, Banvit gibi bir çok basketbol takımının yanı sıra milli takımda da forma giyen 38 yaşındaki Mehmet Kahyaoğlu, Vodafone İstanbul Maratonu halk koşusunda kıtaları aşmayı başardı.

Parkinson hastalığından dolayı yaşadığı zorlukları dokuz ay önce olduğu beyin pili ameliyatı sayesinde atlatan milli basketbolcu Kahyaoğlu, maratonda kendisi gibi günlük hayatında zorluk yaşayan hastalara yardımcı olmak amacıyla kurulan Beyin Pili Hastaları Derneği için koştu.

"YÜRÜYEMİYORDUM BİLE AMA BUGÜN KITALARI AŞTIM"

Basketbol hayatını sekiz yıl önce yakalandığı parkinson hastalığı nedeniyle bıraktığını söyleyen Kahyaoğlu; yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı:

"Bir zamanlar basketbol sahasında ter dökerken hastalığın ortaya çıkmasıyla basketbol oynayamaz hatta yürüyemez hale geldim. Sonrasında yaptığım araştırmalarla beyin pilinin parkinson hastalarını hayata bağladığını öğrendim. İlaç tedavisinin ardından beyin pili cerrahisi ile normal yaşantıma geri döndüm. Sporu yeniden hayatıma kattım.

İstanbul Maratonu'na katılmak istedim çünkü benim gibi parkinson hastalarına umutsuzluğa kapılmamaları gerektiği mesajını vermek istedim. Parkinson bir kader ya da çaresiz bir hastalık değil. Hiçbir zaman pes etmesinler. Beyin pili ameliyatıyla eski hayatlarına geri dönebilirler. Benim bu maratona katılmış olmam bunun en güzel kanıtıdır işte."

HORON EŞLİĞİNDE ANTRENMAN YAPTILAR

Asya kıtasından başlayıp, Avrupa kıtasında sona eren dünyadaki tek koşuda Mehmet Kahyaoğlu'nu, hem parkinson gibi bir çok hareket bozukluğu hastalığından beyin pili ile kurtulan hastalar hem de koşuya katılan vatandaşlar destekledi. Tulum ve Karadeniz müziği ile koşuya renk katan grup, Mehmet Kahyaoğlu'na horon eşliğinde antrenman yaptırdılar.

Beyin Pili Hastaları Derneği Başkanı Ahmet Metin, yaptığı açıklamada, "Biz bu maratona katılarak parkinson hastalığının umutsuz bir hastalık olmadığını duyurmak istedik. Mehmet Kahyaoğlu ile birlikte 30 arkadaşımız maratona katıldı." diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün maratona katılan arkadaşlarımız, beyin pili ameliyatından önce ayakkabılarını bağlayamıyor, gömleğini ilikleyemiyordu. Kaşık bile tutamıyor, çaylarını içemiyor hatta adım bile atamıyorlardı. Beyin pili ameliyatından sonra eski sağlıklı günlerine kavuşabildiklerini göstermek için bugün hepimiz bu maratona katıldık. Yürümesini bildiği halde yürüyemeyen hastalar için yeniden yürümenin değeri paha biçilemez. Hep birlikte Asya kıtasından Avrupa kıtasına geçerek ilk kez kıtalar aşan beyin pilli hastalar olduk."
CİHAN
<< Önceki Haber Parkinsonu yenen milli basketbolcu Kahyaoğlu beyin piliyle... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER