Patent atılımı üniversiteye 10 milyon lira kazandırdı


Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknokent, 2014'te TÜBİTAK-TEYDEB 1513 kapsamında 10 milyon TL teşvik alma hakkı elde eden 5 Teknoloji Transfer Ofisi'nden (TTO) birini bünyesine kattı.
Teknokentin genel müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, üniversite-sanayi ortaklığı konusunda 2015 içinde 20'yi aşkın projeye start verdiklerini bildirdi. Amaçlarını akademisyenlerle sanayicilerin bir aradalığını arttırmak; nitelikli buluşları ülke ekonomisine sunmak olarak açıklayan Engin, bu çerçevede eğitimler planladıklarını; son olarak Adres Patent ile Triz (Çelişki Matrisi), Patent Araştırma & Araştırma Raporu Yorumlama, Koruma Kapsamı ve Patent Haklarının İhlalinin Tespiti, Patentin Ekonomik Değeri ve Ticarileştirme konularını kapsayan bir eğitim programı düzenlediklerini ifade etti.

Geçen 2 ay içerisinde üniversiteden başta TÜBİTAK olmak üzere diğer ulusal ve uluslararası fonlara SAÜ adına yapılan proje başvurularında rekor kırıldığını vurgulayan Engin, şöyle devam etti:

"100'ün üzerinde bilimsel projenin hazırlanmasına doğrudan veya dolaylı olarak destek veriyoruz. Sadece Sakarya Üniversitesi olarak her ay Türk Patent Enstitüsü'ne 5-6 civarında patent veya faydalı model başvurusunda bulunuyoruz. Ayrıca son 1,5 yılda akademisyenlerimize ait 50'nin üzerinde patent başvurusunu onlara hiçbir yük yüklemeden gerçekleştirdik. Bundan sonra amacımız sadece patent başvuruşu almak veya yapmak değil, aynı zamanda bunları pazarlamak olacaktır. Çok iyi futbol oynamanıza rağmen gol atamamışsanız, başarınız gölgelenmiş, emekleriniz karşılık bulamamış demektir. Bu açıdan teknoloji transfer ofislerinin golü, koruma altına almış olduğu fikri mülkiyetlerin satışı ve böylece gelir getirici hale gelmesidir."

CİHAN
<< Önceki Haber Patent atılımı üniversiteye 10 milyon lira kazandırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER