Patent için 3 şart


Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, her parlak fikrin patente konu olamayacağını vurguladı.

Patentin 3 şartının bulunduğunu bildiren Yamankaradeniz, şu açıklamalarda bulundu:

"Şartlardan biri dünyada onaylanan bir yenilik olacak. Biri sanayiye uygulanabilir olacak. Biri de bu konuda deneyimli birinin hemen yapabileceği kolaylıkta olmayacak. Bu şartları ihtiva etmeyen yenilikler patent alamaz. Bireylerin hemen aklına geliveren her parlak fikrin korunması, patentin konusu değil. Ama bir defa patent alınacak buluş yapmanız halinde size ekonomik getirisi çok büyük olur. Örneğin minimum 7 en maksimum 20 sene o ürünü üretme ve satma hakkı sizindir."

PATENT VE FAYDALI MODEL BAŞVURULARINDA ARTIŞ

Öte yandan patent ve faydalı model başvuruları arttı. 2014 ve 2015'in 11 ayı ele alındığında başvurular 13 bin 961'den 14 bin 900'e geldi. Buna mukabil marka başvuruları 97 bin 473'ten 97 bin 139'a, tasarım başvuruları 37 bin 500'den 34 bin 607'ye geriledi.

Halkın yenilik üretebileceğini anlatan Yamankaradeniz, bunun yerli patent başvurularında önemli karşılığının bulunmadığına işaret etti. Yamankaradeniz, "Faydalı model ve buluş alanında dünyanın önde gelen milletlerinden biri olmayı dilediğimiz takdirde bunu başarabiliriz. Patent topyekün kalkınmamızın motor gücü olabilir." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Patent için 3 şart Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER