"Patriotlar, Erdoğan'ın taktiklerine meşru kazandırmamak için çekiliyor"


Almanya'da hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Dış Politika Sözcüsü Niels Annen, Patriot füze sistemlerini 2016 yılının başında Türkiye'den geri çekme kararı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Niels Annen, Almanya'nın füze sistemlerini geri çekme kararı almasında, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kolaylıkla anlaşılabilen iç politika taktiklerine meşruiyet kazandıran bir görüntü vermek istememesinin" de etkili olduğuna dikkat çekti.

Annen, diplomasi dergisi IPG'de yayınlanan makalesinde, "Bu kararın alınmasında muhakkak başka faktörler de rol oynadı. Ancak buna rağmen Alman ordusunun (Türkiye'de) hazır bulunması, bilhassa Erdoğan'ın kolaylıkla anlaşılabilen iç politika taktiklerinin meşru görüldüğü izlenimi uyandırmamalıdır." ifadelerini kullandı.

"Erdoğan'ın Ateşle Oyunu" başlıklı makalesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a eleştirilerde bulunan SPD'li vekil, Türkiye'nin Patriot füze sistemleriyle desteklenmesinin çok güçlü sembolik bir ağırlığı olduğunun altını çizerek, "Bu aynı zamanda NATO müttefiklerinin dayanışmasının da bir göstergesiydi." ifadelerine yer verdi. Annen devamında ise "Artık NATO bünyesinde karşılıklı yardımlaşmanın kayıtsız şartız olmadığını açıkça gösterdik." diye yazdı.

KUZEY IRAK OPERASYONLARINA ELEŞTİRİ

Aynı makalede Türkiye'nin Almanya'nın önemli müttefiklerinden biri olarak kalmaya devam edeceğini belirten SPD Dış Politika Sözcüsü Niels Annen özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

"PKK'nın şiddet eylemleri meşru olmadığı halde ve kınanması gerekmesine rağmen, Türk Hava Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'taki PKK mevzilerine düzenlediği saldırılar da orantısız… Bu saldırılar NATO partnerlerinin ve IŞİD karşıtı koalisyonun ortak hedeflerinden olan Suriye'de krizin önlenmesi ve IŞİD'in sürekli olarak zayıflatılmasını engellemektedir… NATO ve Türkiye'nin ortak hedeflerde buluşması gerekiyor. NATO'da ülkelerin kendi güç politikalarına yönelik çıkarları değil, ortak hedefler için mücadele etmek öncelikli olmalıdır." CİHAN
<< Önceki Haber "Patriotlar, Erdoğan'ın taktiklerine meşru kazandırmamak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER