Pekin nefes alamıyor

Çin’in başkenti Pekin, tarihinin en kirli havasını yaşıyor.

Pekin nefes alamıyor

Başkentte, 27 Kasım’dan beri etkili olan hava kirliliği oranı bugün rekor düzeye ulaştı. Pekin'de zararlı partikül oranını ölçen PM2,5 değeri bine yaklaştı ve kırmızı alarm verildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise sağlıklı PM2,5 değeri 25.

Halk ise Pekin Meteoroloji Bürosu’nun alarm seviyesini turuncudan en yüksek seviye olan kırmızıya yükseltmemesini eleştiriyor. Kırmızı alarm, bir doğal afetin 72 saat ve üzerinde devam etmesi üzerine veriliyor. Çin'de hava kirliliği için mavi, sarı, turuncu ve kırmızı alarm seviyeleri bulunuyor. Çin’in bazı internet sitelerinde bugün bir ara kırmızı alarmın verildiği yazılmış, ancak bu haber, yetkililer tarafından doğrulanmadı.

Kırmızı alarmda, anaokulu, ilk ve ortaokullarda dersler askıya alınıyor ve gerek duyulursa şehir genelinde trafikte tek-çift plaka uygulamasına gidilebiliyor. 

Pekin’de sisten dolayı da otobanlar ulaşıma kapatılırken, görüş mesafesi de birkaç yüz metreye düştü.

Yetkililer, halkın mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları ve dışarıda maskeyle dolaşmaları tavsiyesinde bulunuyor.
Pekin’deki hava kirliliği oranı bugünkü değerle Çin’deki 585 şehir arasında 579. sırada bulunuyor.

KİRLİLİK İNDEKSİN ÖTESİNE ÇIKTI
Çin devletinin resmi rakamlarına göre, havadaki tehlikeli PM2,5 partiküllerinin değeri metreküp başına 600 mikrogramı aştı ve 500’e kadar olan indeksin de ötesine çıkmış oldu.

Pekin genelindeki kirlilik oranı aşırı tehlikeli düzeyde seyrederken, halkın çoğu maskeleriyle işlerine gitti. Ancak vatandaşlardan bazıları ise hava kirliliğini umursamayarak maske takmadı. Kırmızı ışıkta maske takmadan bekleyen bazı Çinliler, bu tür havaya alıştıklarını ve işyerlerinin yakın olduğu için maske takmadıklarını söyledi. Pang isimli genç bayan ise havanın çok kirli olduğundan dolayı maske taktığını ve hava kirliliğinin nasıl çözüleceğini bilemediğini ifade etti. Peng, maskeli dolaşmayı istemediğini; ancak sabahtan beri havanın böyle olduğunu da belirtti.

İLKÖĞRETİMDE AÇIK HAVA ETKİNLİKLERİ YASAKLANDI
Yetkililer, anaokulu, ilk ve ortaokullardaki açık hava etkinliklerini yasakladı. Hava kirliliğini azaltmak için başkentte ayrıca 2 bin 100’den fazla fabrikanın üretimi geçici olarak askıya alındı. 

Pekin’deki Başkent Havalimanı’nda da sisten dolayı 77 uçak seferinin iptal edildiği kaydedildi.

Yetkililer ayrıca, kuzeyden esen rüzgârların Pekin’e ulaşmasıyla kirli havanın gece geç saatlerde azalacağını tahmin ediyor.

PEKİN, LONDRA’YI YAKALAMAK ÜZERE
Başkent Pekin'in 1952 yılında 12 bin kişinin öldüğü Londra’daki tarihi hava kirliliği faciasına yaklaştığı kaydedildi. Londra’da 5-9 Aralık 1952’deki hava kirliğinde yaklaşık 12 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Çin medyasına göre, kirli havanın etkili olduğu alanın 23 şehirle toplam 530 bin kilometreye kareyi kapsadığını bunun da şu an Paris İklim Konferansı'nın yapıldığı Fransa kadar olduğu ifade edildi.

Çin’de 10-31 Ocak 2013 tarihleri arasında 12 farklı şehirde yaşanan şiddetli hava kirliliği sonucu oluşan solunum yolu hastalıklarında toplam 2 bin 725 kişi hayatını kaybetmişti. 

CİHAN

<< Önceki Haber Pekin nefes alamıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER