Pelikan yapılanmasıyla ilgili sıcak gelişme

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde kendisini hedef aldıklarını söylediği 'Pelikan' adıyla bilinen yapılanma için iki avukat İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

SHABER3.COM

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde kendisini hedef aldıklarını söylediği 'Pelikan' adıyla bilinen yapılanma için iki avukat İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, "Pelikan Örgütü, Gladio benzeri metotlara başvurmak sureti ile kişileri hedef haline getirmektedir" denildi ve bu grubun AKP'nin İstanbul seçimini kaybetmesine de yol açtığı iddia edildi.
 
Duvar'dan Canan Coşkun'un haberine göre; kamuoyunun ilk olarak Ahmet Davutoğlu’na karşı başbakanlığı döneminde hazırladıkları ‘Pelikan Bildirisi’ ile duyduğu yapılanma hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Herhangi bir şüphelinin belirtilmediği dilekçe üzerine İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nda soruşturma açıldı.

Avukatlar Müşir Deliduman ve Adem Bingöl, bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘Pelikan Suç Örgütü’ olarak belirttiği yapılanma ile ilgili suç duyurusu dilekçesi sundu. Dilekçede, örgüt hakkında etkin soruşturma yürütülerek, üyelerinin tespit edilmesi talep edildi. Gruba “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “Hükümete karşı suç” suçlamaları yöneltildi. Dilekçede şu iddialar yer aldı:

“Pelikan örgütündekiler biliniyor”

“Kamuoyu tarafından suç işlemek amacı ile örgütlenen Pelikan isimli oluşum tam bir örgüt tanımına uygundur. İşledikleri iddia edilen suçlar sebebi ile basında ve sosyal medyada bir takım politikacılar ve aydınlar tarafından kamuoyu ile paylaşmalarına rağmen herhangi bir cumhuriyet savcısı harekete geçmemiştir. Pelikan adlı örgütlenmede bulunan kişilerin kimlikleri bilinmektedir. Suç işlemek amacıyla örgütlenen kişilerin savcılık tarafından araştırma yapılması ve haklarında dava açılması zorunludur. Suç işlemek amacıyla örgütlenen Pelikan adlı oluşumun örgüt niteliğinde olduğu nerede ise kesinlik kazanmıştır.

“Gladio benzeri metotlara başvurdular”

“Pelikan Örgütü, Gladio benzeri metotlara başvurmak sureti ile kişileri hedef haline getirmektedir. Nitekim Sayın Aydın Ünal ve arkadaşları için bu yönteme başvurduğu, başka bir AK Parti milletvekili tarafından da dile getirilmiştir. Sayın Mustafa Yeneroğlu’nun sosyal medya hesabında paylaştığı ve basına konu olan sözleri ibret vericidir.”

“Hükümete karşı suç işlediler”

“Bu örgütün hedefi arasında dönemin başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun da olduğunu, kendi beyanlarından öğrenmiş bulunmaktayız. Bu hali ile örgütün eylemleri hükümete yönelik suç kapsamında kabul edilecektir.”

‘İstanbul seçimlerini kaybettirdi’ iddiası

“Pelikan örgütünün, örgütsel ilişkileri, kaynakları, lojistik destek aldığı mihrakların tespit edilmesi gerekmektedir. Ayrıca son mahalli idare seçimlerinde İstanbul ölçeğinde özellikle bir aday seçimlerinin illegal etkileri nitekim iktidar partisine kaybettirmiştir.”

“Bölgesel veya iç savaş stratejisi”

“Bu örgütlenme, medya ve devlet içerisindeki kadroları yardımı ile uluslararası güçlerin ülke içerisindeki emellerine hizmet etmektedir. Zira örgütün sebep olduğu siyasi krizler, kurumlarda, ülkede ve bölgede kaos oluşturmaktadır. Bu sebebiyetin bölgesel veya bir iç savaş stratejileri olup olmadığı yapılacak araştırma neticesinde ortaya çıkacaktır.”

“Partilere düşmanca tavır takındılar”

“Pelikan örgütünün, iktidar partisi içinde hukuka aykırı düzenleme yaptığı iktidar milletvekilleri tarafından açıklanmıştır. Bununla birlikte hukuka aykırı bir şekilde ana muhalefet partisi ve bazı siyasi partilere de düşmanca tavır takındığı hususunda ciddi söylemler vardır. Bu partilere hukuk ve ahlak sınırları aşarak düşman gösterip, bazı çete ve örgütlerin hedefi haline getirdiği kanaati kuvvetlidir. İç barışı, bir iç savaşa dönüştürmeye sebebiyet vermeye elverişli düşüncelerini eyleme dönüştürmeleri, bu yapıyı terör örgütü haline getirecektir.”

Pelikan Grubu nedir?

Kamuoyunun ilk olarak 1 Mayıs 2016’da adını duyduğu Pelikan grubu, o dönem Başbakan olan Ahmet Davutoğlu’na karşı sert ifadelerin yer aldığı ‘Pelikan Bildirisi’ni yayınlamıştı. ‘Pelikan Darbesi’ olarak da anılan bildirinin yayımlanmasından günler sonra Davutoğlu istifa etmişti.

Erdoğan ziyaret etmişti

3 Ağustos 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzguncuk'taki "Pelikan Yalısı" olarak da bilinen Bosphorus Global ofisini ziyaret etmişti.

Bosphorus Global, Twitter hesabından söz konusu ziyareti, "Başkan Erdoğan müessesemize teşrif buyurdular. Başkan Erdoğan'a müessesemizin Yek Vücut, Doğrusu Ne, Facts of Turkey, Fact-Checking Turkey, Chronicles of Shame gibi projelerinin yanı sıra yurt dışı faaliyetleri hakkında da bilgi verildi" ifadeleriyle duyurmuştu.

Erdoğan'ın yaklaşık 1,5 saat süren ziyaretine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un da eşlik etmesi dikkat çekmişti. Görüşmede Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan ve eşi Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi Başkanı Süheyb Öğüt de yer almıştı.
<< Önceki Haber Pelikan yapılanmasıyla ilgili sıcak gelişme Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER