Pentagon yine S-400'den vazgeçilmesini istedi

ABD ve Türkiye savunma bakanlarının görüşmesinden bir kez daha S-400 mesajı çıktı. ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Türkiye’nin S-400’leri elinde bulundurmamaya çağırıldığı belirtildi.

SHABER3.COM

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Austin’in Türkiye’yi S-400’leri elinde bulundurmamaya çağırdığı bildirildi.
 
Cumhuriyet'in haberine göre ABD Savunma Bakanı Austin ile Hulusi Akar’ın görüşmesinde S-400’ler tekrar gündeme geldi. Bölgesel güvenlik ve ikili savunma işbirliğinin ele alındığı temasın ardından Pentagon yazılı açıklamada bulundu. Austin ve Akar’ın, "Rusya’nın yarattığı zorluklar dahil, NATO’nun doğu ve güney cepheleri boyunca yaşanan istikrarsızlıkları" da ele aldığı bilgisi verildi.

Pentagon açıklamasında, “Bakan Austin, ABD-Türkiye askeri işbirliğini güçlendirmek için çalışmanın önemine işaret etti ve Türkiye’yi Rus S-400 füze savunma sistemini elinde tutmamaya çağırdı” ifadesi kullanıldı.

İki bakanın, Doğu Akdeniz’de tüm gerilimlerin azaltılması çabaları ve olumlu diplomatik gelişmeler hakkında konuştuğu, Austin’in, NATO müttefikleri Türkiye ve Yunanistan arasında süren görüşmelerden ve iki hükümetin bu sürece bağlılığından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği kaydedildi.

ABD Savunma Bakanı Austin’in ayrıca Karadeniz’de son askeri tatbikatlar dahil müttefikler ve ortaklar arasındaki işbirliğinin altını çizdiği aktarıldı.

“İTİRAZINI YİNELEDİ”

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby günlük basın brifinginde bir gazetecinin, Austin’in S-400 çağrısına Türk bakandan nasıl bir yanıt geldiğini sorması üzerine, “Türk mevkidaşıyla görüşmesinin spesifik ayrıntılarına girmeyeceğim. Sadece bizim taraf adına konuşabilirim. Bakan, F-35 programıyla tamamen uyumsuz olması açısından S-400 sisteminin alımına itirazını yineledi” dedi.

Görüşmeyle ilgili olarak Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

“Görüşmede her iki bakan tarafından, stratejik ilişkilerin önemi, bölgesel ve küresel güvenlik konusunda ortak bir anlayış geliştirilmesi ve sorunların stratejik ortaklık ve müttefiklik ruhuna dayalı olarak çözüme kavuşturulması konuları vurgulanmıştır. Bakan Akar ve Bakan Austin, iki ülke arasındaki askeri ilişkileri güçlendirirken daha yakın işbirliği ve koordinasyona olan bağlılıklarını tekrar teyit etmişlerdir. Bakan Akar, Savunma Bakanı olarak atanan Bakan Austin'i bir kez daha tebrik etmiştir.”
<< Önceki Haber Pentagon yine S-400'den vazgeçilmesini istedi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER