Perakende güven endeksi Ocak ayında arttı


Perakende sektöründe önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş, satış, satış fiyatı ve istihdam beklentisi ve gelecek yıl mağaza sayısı beklentisi Ocak 2015'e göre artarken, Aralık 2015'e göre azaldı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından hazırlanan Perakende Güven Endeksi (TEPE)'ne göre perakende güveni ocak ayında bir önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine göre arttı. Ocak ayında 1,5 puan değerini alan TEPE, bir önceki aya göre 1,6 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 12,2 puan arttı. Perakende güveni Ekim 2015'ten bu yana artışını sürdürüyor. TEPE değeri Aralık 2013'ten bu yana ilk kez Ocak 2016'da yeniden pozitif değer aldı. TEPE değerinin Aralık 2015'e göre artmasında, geçen aya göre geçtiğimiz 3 ayda işlerdeki artış etkili olurken, Ocak 2015'e göre artmasında geçen yılın aynı dönemine göre hem geçtiğimiz 3 ayda işlerdeki artış hem de önümüzdeki 3 ayda satış beklentisindeki artış etkili oldu.

SATIŞ BEKLENTİLERİ DÜŞTÜ

Öte yandan endekste önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Ocak 2016'da 13,5 puan değerini aldı. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 7,2 puan azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre 1,9 puan arttı. Ocak 2016'da TEPE anketi katılımcılarının yüzde 37,2'si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 24,4'ü işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 38,4 olarak belirlendi. Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri hem Türkiye'de hem de AB-28'de bir önceki aya göre azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre arttı.

GÜVEN EN FAZLA ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNDE ARTTI

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında Ocak 2016'da, geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artış 'elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar' sektöründe gerçekleşti. Bu sektörü 'birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar', 'mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri', 'tekstil, hazır giyim ve ayakkabı' sektörleri takip etti. Bu 4 sektördeki artış, ortalama artışın üzerinde gerçekleşti. 'Motorlu taşıtlar', 'diğer' ve 'yiyecek, içecek ve tütün ürünleri' sektörlerindeki artış ise ortalama artışın gerisinde kaldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Perakende güven endeksi Ocak ayında arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER