Perakende güveninde Türkiye, AB ülkelerinin gerisinde kaldı


Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE) verilerine göre perakendecinin gelecek dönem satış beklentileri Ekim ayında bir önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine oranla arttı. Ancak perakende güveninde Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin gerisinde kaldı.

Geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda satış, satış fiyatı ve istihdam beklentisi hem Ekim 2014'e hem de Eylül 2015'e oranla arttı. Türkiye, geçen yıla göre AB-28'den daha kötü performans sergiledi. Ekim ayında eksi 5,8 puan değerini alan TEPE, bir önceki aya göre 4,6 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 9 puan arttı. TEPE değerinin artmasında geçtiğimiz 3 aya göre işlerdeki ve önümüzdeki 3 ayda satış beklentisindeki artış ve stoklardaki azalış etkili oldu.

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumu Ekim 2014'e göre 4,9 puan, Eylül 2015'e göre 5 puan azaldı. Böylelikle geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumunun denge değeri Ekim 2015'te eksi 38,2 puan oldu. Ekim 2015'te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 21,1'i geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 56,6 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 22,3 oldu.

EN FAZLA MOTORLU TAŞITLAR SEKTÖRÜNDE ARTTI

Perakende güvenine alt sektörler itibariyle bakıldığında Ekim 2015'te geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artış motorlu taşıtlar sektöründe gerçekleşti. Bu sektörü mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörleri takip etti. Bu dört sektördeki artış ortalama artışın üzerinde gerçekleşti. Yiyecek, içecek ve tütün ürünleri ve diğer sektörlerindeki artış ise ortalama artışın gerisinde kaldı. Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektöründe ise perakende güveni geçen yılın aynı dönemine göre azaldı.

AB'DE PERAKENDE GÜVENİ 4 AYDIR ARTIYOR

AB-28 Perakende Güven Endeksi, Ekim 2015'te 9,9 puan değerini aldı. AB-28'de bir önceki aya göre 0,5 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 11,9 puan artış oldu. Türkiye, geçen yılın aynı dönemine kıyasla AB-28'den ve Euro Bölgesi'nden daha kötü performans sergiledi.

PERAKENDE GÜVENİNDE TÜRKİYE, AB'NİN GERİSİNDE KALDI

AB-28 ülkeleri ve Türkiye'nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Malta, ekim ayında geçen yıla göre en fazla artış yaşanan ülke oldu. Malta'yı; İtalya, Hırvatistan, İngiltere ve Fransa takip etti. Endeks değeri geçen yıla göre en fazla düşen ülkeler ise Yunanistan, Letonya, Estonya ve Slovenya oldu. Bir önceki aya göre en fazla artış İtalya'da yaşandı. Perakende Güven Endeksi'nde, Ekim 2014'e göre değişim Euro Bölgesi'nde 12 puan, AB-28'de 11,9 puan oldu. Eylül 2015'e göre değişim incelendiğinde ise AB-28'in Euro Bölgesi'nden daha kötü bir performans sergilediği görüldü.

CİHAN
<< Önceki Haber Perakende güveninde Türkiye, AB ülkelerinin gerisinde kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER