Perakende satış hacmi Eylül'de yüzde 0,6 azaldı


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya oranla yüzde 0,6 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül Ayı Perakende Satış Hacim Endeksi'ni açıkladı. Buna göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya oranla yüzde 0,6 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,3 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,4 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,3 azaldı.

Gıda dışeı sektörlerin bir önceki aya gör değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 4,5; elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 2,5; tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 3 azaldı. Tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 1,8 artarken; posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 1,5 azaldı.Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2015 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 8,9; gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 8,8 azalış kaydetti. Otomotiv yakıtı satışları yüzde 8,2 artış elde etti.

Gıda dışı sektörlerin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 10,7; elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 10,2; tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 13,2 azaldı. Tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 4,8 arttı, posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 5,3 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı. Söz konusu ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,6 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,9 azaldı.Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2015 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 18,4 artış; gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,5, otomotiv yakıtı satışları yüzde 4 azalış gösterdi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2015 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe oranla yüzde 0,4 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,5 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2015 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında yüzde 1,1 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende ciro ise bir önceki yılın aynı çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 5,5 arttı.
CİHAN
<< Önceki Haber Perakende satış hacmi Eylül'de yüzde 0,6 azaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER