'Peribacasını onararak koruyanlardan devlet kira almamalı'


Göreme Turizmi Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, ev veya otel olarak kullanmak üzere peribacalarını onararak yıkılmasını önleyen vatandaşlardan devletin kira almasının doğru olmadığını söyledi. Durmaz, devletin bu uygulamayı bir an önce kaldırarak UNESCO'nun Dünya Kültürel Miras listesinde bulunan Göreme'deki peribacalarının halk tarafından restore edilip kullanmasına imkan sağlaması gerektiğini ifade etti.

Peribacalarının, çatlakların onarımı sonrasında ömrünün uzatılabileceğini söyleyen Durmaz, aksi halde yıkılmaların meydana geldiğini, devletin onarım için ise trilyonlarca lira para harcadığını vurguladı. Türkiye'nin dünyaya açılan en önemli kültür turizm merkezlerinin başında gelen, 1985 yılından bu yana UNESCO'nun Dünya Kültürel Mirası listesinde bulunan Kapadokya Bölgesi'ndeki peribacalarından kullanılmayanlar yıkılmaya yüz tutuyor. Bunlar içerisinde Roma Kalesi gibi sembol olan 15- 20 peribacası da var. Peribacalarının yoğun olduğu Nevşehir'in Göreme beldesi, aynı zamanda bölgenin en fazla yerli ve yabancı turisti ağırlayan merkezi konumunda bulunuyor. Göreme Turizm Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, küçük meblağlarla yapılacak restore çalışmaları ile korunması mümkün olan peribacalarının, bunlar yapılmadığı için yıkıldığında yıllar süren onarımlara ve trilyonlarca lira da masrafa yol açtığını söyledi.

5 yıl önce yıkılan bir peribacasının halen onarımının devam ettiğini, milyarlarca lira para harcandığını ifade eden Durmaz, "Şu anda restore çalışmaları yapılan peribacasının yarısı yaklaşık 5 yıl önce yolu kapatarak yıkıldı. Abilerimiz, büyüklerimiz bu peribacasının yıkılacağını söylüyorlardı. Çünkü çatlaklar vardı. Yıkılma zamanı bilinemez. Oyukların arasından giren yağmur ve kar suları çatlamaları genişleterek bir zaman sonra yıkılmasına neden oluyor. Bu da öyle oldu. Yıkılan bu peribacasının 5 yıldır restoresi devam ediyor, halen bitmedi. Aslına uygun restore edildiğini de söyleyemeyiz. Devletimiz restoresini yapıyor. Biz, yıkılmadan önce tedbirini alalım, diyoruz. Yıkılan bir peribacası için 5- 10 yıl restore için uğraşmayalım, devletin bütçesinden de milyarlarca lira para harcanmasın. Bunun çaresi de var." dedi.

'GÖREMELİ ÇAREYİ BİLİYOR'

Göreme'de yaşayan yerel insanların peribacalarının nasıl korunması gerektiğini bildiğini söyleyen Durmaz, "Biz, peribacalarının içinde doğan ve yaşayan insanlarız. Çarelerini yıllardır söylüyoruz, maalesef bir sonuç alamadık. Bundan sonra yapılabilecek işlerin başında belde içerisinde bulunan ve sembol haline gelmiş peribacalarının çatlakları onarılarak ömürleri 500 veya bin yıl uzatılabilir. Çünkü çatlaklar onarılırsa peribacalarının içine su girmediği takdirde peribacalarında erime yok denecek kadar az oluyor. Peribacalarının ömrünün uzaması bizim elimizdedir. Otel veya ev olarak peribacasının içini kullanan insanlar çatlakların onarımı işini yapıyorlar. Ömrünü uzatıyorlar. Sadece içerisinde kimsenin oturmadığı peribacaları yıkılıyor. Nedeni de yaşam olmadığı için çatlaklar kapatılmıyor, buradan akan sularda erime yaptırarak yıkılmasına neden oluyor" diye konuştu.

DEVLET PERİBACASINI KURTARANDAN KİRA ALIYOR

Göreme'de onlarca peribacası evden otele dönüşürken veya ev olarak kullanılırken yapılan restore sonrasında sağlamlaştığını kaydeden Durmaz, "Devlet, peribacalarını onararak yıkılmasını önleyen insanlara ikramda bulunarak 'siz bu peribacalarını onardınız, yıkılmasını önlediniz, devleti trilyonlarca para harcamadan kurtardınız. Şimdi, bize içine oturduysanız ecri misil olarak para ödeyeceksin' diyor. Göreme içerisinde yıkılmaya yüz tutmuş sembol durumda olan 15- 20 adet peribacası bulunuyor. Bunlar için restore denirken trilyonluk harcamadan bahsetmiyoruz. Küçük meblağlarla ömrünü yüzyıllarca uzatabiliriz. Sadece çatlakları kapatıp, bazı yerleri de güçlendireceğiz. Hepsi bu kadardır." dedi.

Kapadokya bölgesi içerisinde bulunan Göreme Milli Parkı'nın UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiş bir yer olduğunu hatırlatan Durmaz, bu mirası korumak için UNESCO'nun da yardımına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Peribacasını onararak koruyanlardan devlet kira almamalı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER