Pes ettiler, artık iş bile aramıyorlar

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Ocak 3 2016
Türkiye'nin en büyük problemlerinden işsizlik büyümeye devam ediyor.
Pes ettiler, artık iş bile aramıyorlar

İşsiz sayısı geçen yıl 39 bin artarak 3 milyon 103 bine çıkarken, iş bulma umudu olmadığı için işsiz sayılmayanlardaki artış dikkat çekiyor. TÜİK'in son verilerine göre geçen yıl ‘iş bulma ümidi olmayanların' sayısı 121 bin artarak 714 bine yükseldi.

Zaman'dan İsa Yazar'ın haberine göre Türkiye'de işsiz sayısı, geçen yıla göre 39 bin kişi artarak 3 milyon 103 bin kişi oldu. Ancak gerçek işsizlik bunun çok üzerinde.  Çünkü TÜİK, son bir ayda iş aramayanları işsiz saymıyor. Örneğin en son 35 gün önce iş arayan ve halen işsiz olan bir kişi, devlete göre işsiz değil. Bu kişileri “iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar” kategorisinde kabul ediyor. Bu kategorinin alt başlığında ise “iş bulma ümidi olmayanlar” yer alıyor. TÜİK'in verilerine detaylı bakıldığında devletin resmî verilerine yansıyan işsizliğin açıklanandan çok daha büyük olduğu görülüyor. 3 milyon 103 bin işsizin yanı sıra 2 milyon 286 bin kişi de “iş olsa çalışmaya hazır” olduklarını ifade ediyor. 714 bin kişi ise iş bulma ümidi olmadığı için iş aramıyor. Böylece devletin ‘işsiz saydığı işsizlerle', ‘işsiz saymadığı işsizler' toplandığında karşımıza toplam 5 milyon 389 bin kişilik işsizler ordusu çıkıyor. ‘Gerçek işsizler' olarak ifade edilen bu kitle içinde iş bulma ümidini kaybedenlerin artması, uzmanlar tarafından alarm zili olarak kabul ediliyor. İş bulma ümidinin kaybolması, bu kişilerin uzun yıllar işsiz kalmasına yol açıyor.

Düşük katılım, işsizliği düşük gösteriyor

Kişilerin iş gücüne dahil olmama nedenlerine bakıldığında da en önemli kitleyi ev kadınları oluşturuyor. 11 milyon 468 bin kişi ev işleriyle meşgul olduğu için işgücüne dahil değil. Eğitim öğretim nedeniyle 4,1, emeklilik nedeniyle yine 4,1 milyon kişi işgücüne dahil değil. Türkiye'de işgücüne katılımın düşük olması işsizliğin düşük gözükmesini sağlayan önemli nedenlerden biri. AB ülkelerinde yüzde 70'lerde olan işgücüne katılım, Türkiye'de yüzde 52 düzeyinde. İşsizlerin iş arama sürel

Bu haberler de ilginizi çekebilir