Petkim'den 4,13 milyar lira satış geliri


İSTANBUL (CİHAN)- Petkim, 2014'ü 4,13 milyar lira satış geliri, 111,4 milyon lira faaliyet karı ve 94 milyon lira brüt kar ile tamamladı. Petrol fiyatlarında gerilemenin sektörlere damga vurduğu bu dönemde şirketin aktif büyüklüğü 3,25 milyar liradan 3,79 milyar liraya geldi. 2 fabrikada yatırımlara ve bakımlara bağlı olarak 3 ay üretim yapılamadığı için net kar 8,7 milyon lirada kaldı. 45 ülkeye ihracat da 563,5 milyon doları buldu.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, sanayi şirketleri için sıra dışı bir senenin geride kaldığını vurguladı ve "Petrol fiyatları geride kalan 7-8 ayda varil başına 115 dolardan 45 dolara kadar indi. Şu aralar 60 dolar bandında. Lira da dolara göre değer yitirdi. Dolar 2,60 lirayı aştı. Fiyat oynamaları rafineri ve petrokimya sektörlerinde satış gelirlerini olumsuz etkiledi. Bu dönemde stok yönetimi çok önemli hale geldi. Petkim'de bu dönemi iyi atlattık, 3 aylık şirket tarihinin en önemli planlı bakım ve yatırım artışı duruşlarını başarıyla geçirdik ve satış gelirimizi de korumayı başardık." Dedi

Korkut, yeni yatırımları tamamlayarak brüt üretimi yüzde 13 arttırdıklarını; 2015'e daha güçlü adım attıklarını dile getirdi. Petkim'in bağlı ortaklığı Petlim Limancılık hisselerinin yüzde 30'una Goldman Sachs'ın 250 milyon dolar karşılığı ortak olduğunu anlatan Korkut, geçen sene ayrıca Ar-Ge alanını hizmete açtıklarını ifade etti.

EGE EN BÜYÜK LİMANINA 5 AY SONRA KAVUŞACAK

Petkim'e ivme katacak Rüzgâr Enerji Santrali ve Petkim Konteyner Limanı yatırımlarında geri sayım devam ediyor. Genel Müdür Sadettin Korkut, Türkiye'nin en büyük 3,. Ege'nin en büyük konteyner limanının inşaatının Temmuz ayında biteceğini; Ekim ayında hizmet vereceğini bildirdi. Deniz derinliğini 16 metreye getirecek dip tarama faaliyetinin yüzde 70'inin tamamlandığını, iskele için 773 kazıktan 340'ının çakıldığını ve 310 metre uzunluğunda dalgakıran inşaatının devam ettiği açıklayan Korkut, "Tamamlandığında sanayicilerimiz Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtulacak; ihracatçı firmaların navlun maliyeti inecek." ifadelerini kullandı. Korkut, ayrıca bu sene inşaatına başlanacak Petkim RES Rüzgar Enerji Santrali'nin bir sene içinde tamamlanacağını duyurdu.
CİHAN
<< Önceki Haber Petkim'den 4,13 milyar lira satış geliri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER