Petkim'den tekstil ve ambalaj sanayisi için 50 milyon dolarlık yatırım


Türkiye'nin yerli hammadde devi Petkim, 50. yılında yeni bir yatırımı daha devreye aldı. Tekstil ve PET ambalaj üretimine hammadde sağlayan PTA fabrikasında 50 milyon dolarlık yatırım tamamlandı. Fabrikanın kapasitesi, yıllık 70 bin tondan 105 bin tona ulaştı.

Petrokimya sektöründe Türkiye'nin tek yerli hammadde üreticisi Petkim, 50 milyon dolar yatırımla kapasite artışı tamamlanan PTA fabrikasını törenle açtı. İzmir'in Aliağa ilçesindeki Petkim tesislerinde düzenlenen törene, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci katıldı. Yeni yatırım hakkında bilgi veren Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, PET şişe başta olmak üzere polyester elyaf, film, elektrik yalıtım malzemeleri ve kimyevi yapıştırıcılar gibi birçok ürün grubunda vazgeçilmez bir hammadde üreticisi konumunda olduklarını söyledi. Fabrikadaki yüzde 50'lik kapasite artışının, yıllık üretimi 70 bin tondan 105 bin tona yükselttiğini belirten Korkut, "50 milyon dolar yatırımla ortaya çıkan kapasite artışımızdan sonra PTA ürünümüzde yurtiçindeki pazar payımız yükselecek, ithalata giden dövizimiz ülkemizde kalacak." dedi. 2008 yılında özelleştirilmesinden bugüne kadar sadece Petkim için 600 milyon doların üzerinde yatırım yapıldığını kaydeden Korkut, "Bugün açılışını yaptığımız bu yatırım da bunun bir parçası. 2015 yılı tamamında planladığımız yatırım tutarımız da 125 milyon dolar olacak. Ekonomi Bakanlığı tarafından stratejik teşvik kapsamında desteklenen etilen ve PTA fabrikalarında büyüme yatırımları tamamlandı. Petkim'in üretim hacmi yüzde 13 büyüdü." diye konuştu.

'BEŞ PTA FABRİKASI DAHA LAZIM'

Tekstilin uluslararası rekabette Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olduğunu ancak hammadde açısından dışarıya bağımlı hale geldiğini vurgulayan Korkut, şöyle devam etti: "2014 itibariyle ülkemizin PTA ithalatı yılda 500 bin tona yaklaştı. Türkiye'nin, Petkim PTA fabrikası gibi en az beş fabrikaya daha ihtiyacı var. PTA, en çok cari açık verdiğimiz ürünlerden biri. Artık daha büyük, yeni PTA kapasitelerini konuşmamız gerekiyor." Petkim'in yarım yüzyıllık birikimi ve SOCAR Türkiye'nin liderliğinde ortaya çıkan Value-Site 2023 vizyonunun Petkim'le birlikte yeni değer zincirlerinin oluşmasını sağlayacağını kaydeden Korkut, "Ülkemizde yatırım ortamı iyileştikçe, kalıcı yatırımların gelmesi kaçınılmaz. Petkim yarımadası, kümelenme konsepti içerisinde rafineri, petrokimya entegrasyonu ile yaratılacak sinerji, kurulacak yeni ürün fabrikaları ve enerji-lojistik yatırımları sayesinde ülkemizin en istisna bölgelerinden biri olacak. Yapılacak yeni yatırımlarla bölgenin ar-ge, tecrübeli ve kaliteli işgücü, limanı ve yatırımcılara sunduğu ek fırsatlarla Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden biri olacağına tüm kalbimizle inanıyor ve destekliyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Petkim'den tekstil ve ambalaj sanayisi için 50 milyon dolarlık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER