Plajın ortasına yapılan platforma çevrecilerden tepki


Muğla'nın Fethiye ilçesi Ölüdeniz Mahallesi'nde bulunan Belcekız Plajı'na kafe yapılmak için platform inşa edilmesi çevrecilerin tepkisini çekti. Plaja gelerek eylem yapan çevreciler, halkın plajını ticari amaçlı gören yöneticileri protesto etti.

Muğla Valiliği'nce geçen yıl nisan ayında yapılan ihale sonucu Belceğiz Plajı'ndaki büfe, kafeterya, şemsiye ve şezlong işletmesi işini özel bir firma aldı. İhale öncesinde Muğla Valiliği'ne bağlı bir şirket tarafından kurulmuş olan platformlar, ihaleyi alan yeni firma tarafından da kullanıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Mavi Kuş Sanat ve Dayanışma Derneği, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ve çevreciler, platformun kaldırılması için şikayette bulundu. Şikayet üzerine Fethiye Belediyesi platformun yıkılmasına karar verdi. Belediyenin kararına rağmen işletmeci firmanın platformu denize doğru daha da kaydırarak plajın ortasına inşa etmeye başlaması çevrecilerin tepkisini çekti.

Belcekız Plajı'nda toplanan çevreciler, yapının kaldırılması için bir süre slogan attı. Çevreciler, ruhsatsız olduğunu öne sürdükleri platformla ilgili Ölüdeniz Jandarma Karakol Komutanlığı'na suç duyurusunda bulundu.

Grup adına basın açıklamasını okuyan TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli, plajdaki kafenin acilen kaldırılmasını istedi. Kıyı Kanunu'na aykırı olduğunu savundukları yapının kaldırılması için gerekli şikayetlerde bulunduklarını anlatan Tirli, Fethiye Belediyesi'nin de yapının kaçak olduğuna dair tutanak tuttuğunu söyledi.

Ölüdeniz'in dünyanın sayılı doğal plajları arasında yer aldığına dikkati çeken Tirli, ilgililerin plajı ticari amaçlı gördüğünü iddia etti. Kıyıya 50 metre uzaklığa kadar çivi dahi çakılamayacağını anlatan Tirli, "Kumsalın ortasına 'pergole güneşlik' adı altında inşa edilen bu yapı acilen kaldırılmalı. Kumbal, toplumun menfaati doğrultusunda halkın kullanımına açılmalı. Bu yapı sayesinde dünyanın gözbebeği Ölüdeniz plajlarının özel şirketlere verilmesinin ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha gördük." dedi.

Ölüdeniz Paraşüt Pilotları Kooperatifi Başkanı Celal Yıldız da kumsaldaki platform nedeniyle, pilotların yandan gelen rüzgara karşı kendilerini betona atmak durumunda kaldıklarını belirtti. Pilotların emniyetle inmeleri gereken yerin kumsal olduğunu kaydeden Yıldız, plajın ortasındaki platformun pilotlar için tehlikeli olduğunu savundu. Yıldız, bu nedenle yapının kaldırılmasını istediklerini söyledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Plajın ortasına yapılan platforma çevrecilerden tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER