Polisten şair Şükrü Erbaş'a 'ayakta şiir okuma' yasağı iddiası


İzmir'in Kiraz ilçesinde KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in düzenlediği etkinliğe katılan şair Şükrü Erbaş'ın iddiaya göre ayakta şiir okumasını polis yasakladı. Dün yaşanan olayda polis, etkinliği düzenleyenlerden Erbaş'ın şiirlerini oturarak okumasını isteyerek, ayağa kalkması halinde müdahale edeceklerini söyledi. Yaşadıklarını 'komik' sözleriyle değerlendiren şair Erbaş, "Ben 1990'lı yıllarda Diyarbakır'dan Dersim'e, Van'dan Nusaybin'e söyleşiye gittim, onlarca yüzlerce polis kordonu altında şiir okudum ama beni kimse engellemedi. Okudum, konuştum, imzaysa imzamı yaptım. Çıktım, döndüm geldim, tutanağını tuttular. Bu yaşadığım 2016 yılının hediyesidir. 20 sene sonra saçma sapan bir durum." dedi.

Eğitim-Sen'in Kiraz temsilciliği tarafından Sağlık Meslek Lisesi Konferans Salonunda düzenlemeyi düşündüğü Şair Şükrü Erbaş'ın katılacağı şiir dinletisine Kiraz İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yasak getirildi. Yasak için herhangi bir gerekçe açıklanmazken Eğitim-Sen üyeleri etkinlik yerini değiştirilerek düğün salonu kiralandı. Etkinliğe birkaç gün kala kiralanan düğün salonu sahibi, sendika temsilcilerine programı kendisine ait yerde yapamayacaklarını iletti. İptalle ilgili herhangi bir gerekçe de açıklamadı. İkinci kez yer sorunu yaşayan Eğitim-Sen üyeleri, ilçedeki bir otelle anlaşarak etkinliği gerçekleştirmek istedi. Etkinlikten önce sendika temsilcilerinin yanına giden Kiraz İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlileri, etkinlikte şair Şükrü Erbaş'ın şiirlerini ayakta değil, oturarak okumasını istedi. İddiaya göre Erbaş'ın ayağa kalkması halinde kendisine müdahale edileceği ve soruşturma başlatılacağı belirtildi. Polislerin gelmesinin ardından otel yönetimi de, 'salon dolu' diyerek sendikaya kapıları bir kez daha kapattı. Sendika üyeleri son çare olarak programı gerçekleştirmek için Kiraz'a 20-25 kilometre uzaklıktaki Ödemiş ilçesinin yolunu tuttu. Eğitim-Sen'in Ödemiş Şubesi'nde gerçekleştirilen programda şair Şükrü Erbaş, müdahale olmadan şiirlerini ayakta okudu.

'YAŞANAN NE YAZIK Kİ GERÇEK'

Kiraz'da başından geçenleri anlatan şair Şükrü Erbaş, "Yaşanan olayın gerçek olduğuna ben de inanamıyorum, kimse de inanamıyor ama ne yazık ki gerçek. Kaymakamın salon vermemesi bir şey ama emniyet müdürünün ayağa kalkarsanız müdahale ederiz sözünün içinden ben hâlâ çıkamadım." dedi. Polisin sendika temsilcilerine, 'şiirlerini oturarak okuyabilir, ayağa kalkarsa müdahale ederiz, soruşturma başlatırız' dediklerini anlatan Erbaş, şunları söyledi: "Saçma sapan bir şey. Ben 1990'lı yıllarda Diyarbakır'dan Dersim'e, Van'dan Nusaybin'e söyleşiye gittim, onlarca yüzlerce polis kordonu altında şiir okudum ama beni kimse engellemedi. Okudum, konuştum, imzaysa imzamı yaptım. Çıktım, döndüm geldim, tutanağını tuttular. Mahkeme falan, o süreçleri biliyorsunuz ama engelleme diye bir şey olmadı. Bu yaşadığım 2016 yılının hediyesidir. 20 sene sonra saçma sapan bir durum. Oturunca ayağa kalkınca ne tür fark oluyor bilmiyorum ama ayağa kalkınca miting havasına mı bürünüyor acaba. Otururken başka, kalkınca başka, eğik durursan başka bir anlam mı oluyor? Böyle saçma sapan bir şey yaşadık. Komik komik."

Şair Erbaş, Eğitim-Sen'in Kiraz'da yeri olmaması, kamu ve özelden kiralamak istedikleri yerlerle ilgili bütün kapıların kapanması nedeniyle en yakın ilçe olan Ödemiş'e giderek sendikanın şubesinde söyleşiyi gerçekleştirdiklerini belirtti.

'İLK KEZ BÖYLE BİR SAÇMALIK BAŞIMA GELDİ'

Etkinliğe hiçbir şey okumadan müdahale olduğunu da anlatan Erbaş, "Okuduğum bir şey olmadan bu olay yaşandı. Ben kaymakamı görmeye gidelim dedim, 'buyur gel' diye davet edecektim. Kaymakam evine çekilmiş, öyle dediler. Kaymakamın neye 'hayır' dediğini bilmiyorum. Benim düşüncem, dünya görüşüm ortada, bunda sıkıntı yok. 45 yıldır yazıyorum, 30 yıldır davet ediyorlar, sağa sola gidip konuşuyorum, şiir okuyorum. Bu yeni bir şey değil. Bugüne kadar ilk kez böyle saçmalık başıma geldi." dedi.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Bahri Akkan, Kiraz'da yaşanan olayın oluşturulmaya çalışılan korku imparatorluğunun ulaştığı durumu ortaya koyduğunu belirtti. Kiraz'da yaşananların oradaki yöneticilerin münferit davranışı olarak değerlendirilemeyeceğini, tüm Türkiye'yi çekmeye çalıştıkları şiddet ve saldırı sarmalının bir halkası olarak değerlendirdiklerini ifade eden Akkan, "Kiraz ilçesinde ticari işletmelerde bile sohbet edip yemek yemenin engellendiği ortamda üye arkadaşlarımız sohbetlerini Ödemiş'te, kendi binamızda gerçekleştirmek zorunda kalmışlardır. Bu olayı şiddetle kınıyor, İzmir Valiliğini, suçu bulunan kişileri görevden almaya çağırıyoruz. Şube olarak ilçe kaymakamı ve ilçe müdürüyle ilgili suç duyusunda bulunacağız. Hukuk büromuz çalışma başlattı." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Polisten şair Şükrü Erbaş'a 'ayakta şiir okuma' yasağı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER