Abdullah Gül o açıklamayı niye yaptı?

30 Mart yerel seçimlerinin ardından başlayan Köşk hesapları, dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den gelen sürpriz bir açıklama ile yeniden kurgulanmaya başladı

Abdullah Gül o açıklamayı niye yaptı?

Abdullah Gül’ün “Siyaset planım yok” açıklaması, kulislerde “Ben emanetçi bir Başbakan olmak istemiyorum” şeklinde yorumlandı. 

Taraf Gazetesi'nde yer alan değerlendirmeye göre Gül’ün, Başbakan Erdoğan’ın ve AKP’nin öngördüğü partili bir Cumhurbaşkanı’nın altında görev yapacak bir Başbakan olmak istemediği belirtildi. Gül’ün sözleri, Cumhurbaşkanlığı görevinin ardından, halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’nın altında, yetkileri azaltılmış bir Başbakan olarak görev yapmak istemediği şeklinde yorumlandı.
  
AÇIKLAMAYI NEDEN YAPTI?

Öte yandan yine Taraf'ta yer alan habere göre Ankara’da Gül’ün bu açıklamayı niye yaptığı da tartışma konusu oldu. Çankaya ve AKP kaynakları, Başbakan Erdoğan ile AKP yöneticilerinin son dönemde yaptığı açıklamaların Gül’ü rahatsız ettiğini bildirdiler. Özellikle Başbakan’ın, “terleyen, koşan Cumhurbaşkanı” olması gerektiğine yönelik sözlerin Köşk’te kırgınlığa yol açtığı öne sürüldü. Yine, milletvekillerin açıklamaları, Gül hakkındaki eleştiriler de Gül’ün kırılmasındaki diğer nedenler olarak gösteriliyor. Yine bu süreçte, konu Erdoğan ve Gül arasında değerlendirilmeden, milletvekili ve partililerle değerlendirilmesinin de rahatsızlığa yol açtığı kaydedildi. AKP kulislerinde Gül’ün, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından bir süre gelişmeleri izleyeceği ve AKP’nin bir bileni olarak kalacağı konuşulmaya başlandı.

KİM NE DEDİ?

Habertürk Gazetesi ise farklı kaynaklara Abdullah Gül'ün ne demek istediğini sordu.. İşte yorumlar....

‘DOĞRUDAN MESAJ’

Prof. Yalçın Karatepe-AÜ SBF Dekanı: Başbakan’a doğrudan bir mesaj var. Sayın Gül ile ilgili bazı spekülasyonlar var; bazı milletvekillerinin onunla hareket ettiği, yeni makamlar, bazı pozisyonlar beklediği gibi. Cumhurbaşkanı bu çıkışıyla Başbakan’a ‘Merak etmeyin. Sizin bilginiz dışında girişimlerim yok. Kararınıza uyarım, beni de göz ardı etmeyin’ mesajını verdi bana göre.

‘GÜL’E YER YOK’

Haluk Koç-CHP Genel Başk.Y.: Erdoğan Cumhurbaşkanı olmak değil devlet başkanı olmak istiyor. Hükümetin başı olarak da yetkilerini devam ettirmek istiyor. Sayın Gül’e bu senaryo içinde yer kalmadığı görülüyor. Gül daha dün ‘Cumhurbaşkanlığı kimsenin cebinde değil’ dedi. Cepten çıktı her halde.

‘BİR DÖNEM DAHA’ 

Sezgin Tanrıkulu - CHP Genel Başk. Y.: Sayın Gül, ‘Ben tarafsız Cumhurbaşkanlığı yapıyorum’ kinayesiyle, bir dönem daha Köşk’e aday olmak istediğinin mesajını veriyor bence. Sözleriyle, Cumhurbaşkanlığı makamının, siyaset yapma makamı olmadığını, temsil makamı olduğunu vurgulamak istiyor.

‘BEKLENTİSİ VAR’

Tuğrul Türkeş  -MHP Genel Başk. Y.: Gül’ün sözleri tartışmalara son vermek için değil, AK Parti’yi sıkıştırmak için söylenmiş sözler. Daha önce ‘Ben basından duymam’ demişti. Aslında bu söz bir temenni sözüdür. Kaygı ifadesidir. Demek ki Erdoğan’dan bir şey duyma beklentisi var.

‘SİYASİ BİR OYUN’

Yusuf Halaçoğlu - MHP Grup Başkv.: Planı yoksa o zaman konuşmaması lazım. Konuşuyorsa bir takım niyetleri var demektir. Başbakan, Cumhurbaşkanı sürekli kendi isimlerini gündemde tutuyorlar. Sanki Cumhurbaşkanlığı ceplerindeymiş gibi bir strateji yürütüyorlar. Bunun siyasi oyundan başka bir şey olmadığını düşünüyorum.

‘BELKİ BEKLİYOR’  

Burhan Kuzu - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı-AK Parti: Meydanları özlüyorum deyip partiye gelmez ise... Belki de Sayın Başbakanımızdan böyle bir teklif bekliyor. Bilemiyorum tabii. Cumhurbaşkanlığı’na çıkma niyeti Tayyip Bey’in kesinleştiyse o zaman konuşacak bir şey de kalmaz. Gül,masaya oturalım pazarlık yapalım demez. Takdiri Başbakan’a bırakır. Bendeki Gül algısı bu. 

TARAF / HABERTÜRK / AJANSLAR
<< Önceki Haber Abdullah Gül o açıklamayı niye yaptı? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER