Ankara kulislerinde konuşulan şok AKP iddiası

AKP’de genel seçim öncesi liste hazırlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında krize neden oldu.

Ankara kulislerinde konuşulan şok AKP iddiası

Milletvekili listesini hazırlamak isteyen Davutoğlu’na Saray’dan “ret” cevabı geldi. AKP kulislerine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Davutoğlu’na kendi seçim bölgesi Konya’yı verdi. Davutoğlu itiraz edince “İllerin yarı yarıya paylaşılması” formülü bulundu. Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu’na milletvekili sayısı az olan küçük illerin verildiği, büyük illerdeki adayları ise Saray’ın belirleyeceği belirtildi.

YEMEKLE KAMUFLE

Taraf Gazetesi'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında esen soğuk rüzgârlar, 2 Şubat akşamı birlikte yenen aile yemeği ile kamufle edilmeye çalışılsa da asıl sıkıntının 4 ay sonra yapılacak seçim için oluşturulacak milletvekili aday listesinde yaşandığı öne sürüldü. Milletvekili listesini tek başına hazırlamak isteyen Davutoğlu’na Saray’dan “ret” cevabı geldiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ahmet Davutoğlu’na kendi seçim bölgesi Konya’yı adres gösterdiği ileri sürüldü. Siyasi kulislere göre, Erdoğan Davutoğlu’na, “Konya listesini sen yap” dedi. Davutoğlu ise kendisine sadece tek bir ilin bırakılmasına tepki gösterdi. Bunun üzerine bir formül arandığı illerin yarı yarıya paylaşılarak liste oluşturulması yoluna gidildiği ifade edildi.

KÜÇÜK ŞEHİRLER

Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu’na milletvekili sayısı az olan küçük illerin (kırsal) verildiği büyük illerdeki adayları ise Saray’ın oluşturacağı öne sürülüyor.

ERDOĞAN: GİTMİŞİM, KONUŞMAYACAK MIYIM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırşehir’de AKP için oy istemesine yönelik eleştirilere cevap verdi. Dün, esnaf buluşmasında konuşan Erdoğan, özetle şunları ifade etti: “Sırf biz önerdik diye kendi tarihlerine ters düşmek pahasına başkanlık sistemine karşı çıkıyorlar. Başkanlık sistemi o siyasi partinin (MHP) yıllarca söylediği sistemdir. Merhum Türkeş’in ifade ettiği sistemdir. Hiç kimse parmağını sallayarak terbiye edemesin diye başkanlık sistemi diyoruz. Türkiye’ye bakıp da Kuzey Kore’yi görmek millet iradesine saygısızlıktır.

“SEÇİM YOL BELİRLEYİCİ OLACAK”

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Amerika ne ile idare ediliyor. Başkanlık sistemiyle… Ekranlara bakıyorum, yazılara bakıyorum. Başbakanla benim arama bir şeyler sokmaya çalışıyorlar. Birileri faizle paçalarımızdan çekmeye çalışıyorlar. Enflasyon şuraya inerse faizi düşürürüz mantığı yanlıştır. Enflasyona göre faiz ayarlanmaz çok yanlış bir düşüncedir bu. Eğer faizi düşürürsen enflasyon da düşecek. Hala bunu anlayamayanlar var! Türkiye’nin başkanlık sistemine ve yeni anayasaya ihtiyacı var. 7 Haziran yol belirleyici bir seçim olacak.“

SOYLU İLE ŞENTOP, MİLLETVEKİLLERİNİ DEĞERLENDİRİYOR

AKP Genel Merkezi’nde, aralarında genel başkan yardımcıları Süleyman Soylu ile Mustafa Şentop’un da dahil olduğu bir ekibin mevcut milletvekillerini, performanslarına göre değerlendirmek için ayrı bir çalışma yaptığı ifade edildi. Üç dönemdir Meclis’e giren 70’in üzerinde AKP’li milletvekili, tüzük gereği bir daha listeye konmayacak. Genel Merkez’deki liste ekibinin sadece üç dönemlikler değil, birinci ve ikinci dönem vekillik yapan isimler üzerinde de titiz bir çalışma yürüttükleri, mevcut kadronun çoğunu eleyecekleri belirtiliyor. Mevcut liste içinden yeniden aday gösterilmesi muhtemel AKP’li sayısının 20’yi geçmeyeceği belirtiliyor. 7 Haziran’da milletvekillerinin büyük bölümünün yenilenmesi beklenen AKP’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vekil listesinde özellikle yaş ortalamasına dikkat edilmesini istediği, gençlerden oluşan bir liste hazırlanmasına dikkat çektiği konuşuluyor.

GÜLER YILMAZ / TARAF
<< Önceki Haber Ankara kulislerinde konuşulan şok AKP iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER