Cumhurbaşkanı Erdoğan her kesimi açık açık tehdit etti

Uzun bir aradan sonra ilk kez TÜSİAD toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, parti başkanı gibi konuştu, her kesime ağır eleştiriler yöneltti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan her kesimi açık açık tehdit etti

Suzan Sabancı Dinçer’e “Neymiş? Hukuk sistemi sorgulanmaya başlanmış, Türkiye’nin itibarı zedelenmiş.”, Koç Grubu’na “Ananasta, rafineride, tesbihte ağızları bıçak açmadı.” sözleriyle yüklendi. Gezi olaylarıyla ilgili tehditvari ifadeler kullandı: “Lojistik sağlayanları da, kimlerin fonladığını da tek tek biliyoruz. Kaybedenler sadece onlar olacak.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı oldukça gergin geçti. Kutuplaşma uyarısı yapan TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer’in ardından kürsüye gelen Erdoğan, patronların beklentilerinin aksine toplumun her kesimine tehditler savurdu. “Hukuk sistemi sorgulanmaya başladı, Türkiye’nin itibarı zedelendi.” diyen Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’e yüklendi: “Bir bankamızın yönetim kurulu başkanı çıkıyor, son derece karamsar bir tablo ortaya koyuyor. Bankası için bir inceleme yaptırdım, son 12 yılda aktifleri 8 kat, mevduatı 6 kat büyümüş.” Erdoğan, “2023 hedefleri hayal” diyen TÜSİAD Başkanı’na “Asla hayal değil.” diyerek cevap verdi. Ayrıca STK’ların, vatandaşın, istediği şekilde yürüyüş ve miting yapamayacağını söyledi.

Toplantı öncesi iş dünyası suskun kalmayı tercih ederken, Erdoğan’ın yapacağı konuşmanın tonu ve içeriğinin nasıl olacağı merak konusuydu. İş dünyasının gündeminde, son aylarda Cumhurbaşkanı tarafından her geçen gün tırmandırılan kutuplaşma vardı. TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, bu konudaki endişesini doğrudan Erdoğan’a iletti: “Bizi en çok kaygılandıran bir konu da, doğrudan sizlere hitap etmek istiyorum; kutuplaşmanın bertarafında çok önemli bir rol üstlenebileceğinize inanıyoruz.”

Dinçer’in ardından konuşmasına başlayan Erdoğan ise salonda bulunan işadamlarına isim vermeden ağır eleştiriler yöneltti. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Haluk Dinçer’in eşi Suzan Sabancı Dinçer, Erdoğan’ın “Bir bankamızın yönetim kurulu başkanı çıkıyor, bir ifade kullanıyor. Neymiş? Elde edilen başarılara gölge düşmüş. Neymiş? Türkiye’nin yurtdışında itibarı zedelenmiş. Neymiş? Hukuk sistemi sorgulanmaya başlanmış. Bunu söyleyen şahsın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı banka için bir inceleme yaptırdım, son 12 yılda aktifleri 8 kat, mevduatı 6 kat büyümüş.” eleştirilerine maruz kaldı.  Erdoğan’ın eleştiri oklarına maruz kalanlardan biri de Koç Grubu’ydu. Erdoğan, “Ananasta, rafineride, tesbihte ağızları bıçak açmadı.” diyerek Koç’a yüklendi. Hatırlanacağı üzere, 17 Aralık sonrası ortaya çıkan tapelerde Fethullah Gülen Hocaefendi’ye ait olduğu iddia edilen yasa dışı ses kayıtlarında Koç’un adı bir rafineri ihalesiyle ilgili gündeme gelmişti. Mustafa Koç, konuşmalarda geçen ananasın Erdoğan’ın iddia ettiği gibi şifre değil, ‘bildiğimiz ananas’ olduğunu açıklamıştı.

Erdoğan, Gezi olaylarına değinirken, tehditvari ifadeler kullandı: “Gezi olaylarına lojistik sağlayanları da Türkiye’ye algı operasyonu yapanları kimlerin fonladığını da tek tek biliyoruz. Hepsi mahcup oldu. Olmaya da devam edecekler. 70 milyon kazanırken kaybedenler onlar olacak.” Gezi sürecinde Koç’a ait Divan Otel,  polisin müdahalesine uğrayan göstericilere kapılarını açmıştı. Gezi sürecinde hayatını kaybeden Bekin Elvan’ın cenazesi dolayısıyla Cem Boyner çalışanlarına e-mail göndererek mağazalardaki müşteri etkinliklerinin iptal edilmesi, mağazalara sığınabilecek vatandaşlar için ilk yardım malzemeleri bulundurmalarını istemişti. Ferit Şahenk ise, Garanti Genel Müdürü Ergün Özen’in Gezi protestocularına atfen “Ben de çapulcuyum.” açıklaması sebebiyle Erdo-ğan’ın eleştirilerinin hedefi olmuştu.Zaman
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı Erdoğan her kesimi açık açık tehdit etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER