Yeni kabine nasıl olacak?

Davutoğlu’nun, kabinede kalmasını istediği Ali Babacan, “Reel sektör ve bankacılık sistemiyle oynayacaksanız, ben yokum” dedi. Akabinde iki siyasetçi birbirine karşılıklı sözler verdi.

Yeni kabine nasıl olacak?

Başbakan Erdoğan’ın ardından, hem Başbakanlık hem de AKP Genel Başkanlığı koltuğuna oturacak olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yeni kabine için “gayri resmi” olarak çalışmalara başladı. Davutoğlu ilk teklifini, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a götürdü. Davutoğlu, Babacan’dan yeni kabinede görevine devam etmesini istedi. Babacan da, “Bank Asya operasyonu” ve “Maliye vergi incelemelerini” hatırlatarak, “Reel sektör ve bankacılık sistemi ile oynayacaksanız ben yokum” dediği iddia edildi. Bunun üzerine karşılıklı sözler verildi.

Taraf'ın haberine göre, AKP içinde, “yeni yetmeler” olarak nitelendirilen, Başbakan’ın danışman ekibi ile “Gülcüler” veya “ağabeyler” olarak nitelendirilen Refah Partisi kökenli milletvekilleri arasında kıyasıya yarış yaşanıyor. Davutoğlu, kabinesini şekillendirmeye başladı. Davutoğlu’nun, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Bülent Arınç ile ilgili düşünceleri, her iki ismi de kabinede istemeyen İçişleri Bakanı Efkan Ala, Yalçın Akdoğan, Yiğit Bulut gibi Erdoğan’ın yakın çevresini de rahatsız etti.

VERGİ İNCELEMELERİ

Siyasi kulislerde dolaşan bilgilere göre, Davutoğlu kabine konusundaki çalışmalarına ekonomi yönetiminden başladı. İlk olarak Ali Babacan ile görüşen Davutoğlu, ekonomideki kırılganlıklara dikkat çekerek, Babacan’dan ekonominin başında kalmasını istedi. Babacan ise, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Erdoğan’ın ekonomi alanındaki danışmanı Yiğit Bulut’un Bank Asya ile ilgili yaptıklarını hatırlatarak, “Bankacılık sistemi ile oynayacaksanız ben yokum” mesajı verdi. Babacan ayrıca, vergi incelemeleri konusunda yapılan hataları da Davutoğlu’na hatırlattı.

ŞİMŞEK DE KALIYOR

Bu konuşmaların ardından Babacan’ın, genel seçimlere kadar ekonominin başında kalmayı kabul ettiği öğrenildi. Babacan ile birlikte Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de koltuğunda kalması bekleniyor. Davutoğlu’nun, Bülent Arınç ve Ali Babacan’ı kabinede istemesi danışman ekip üzerinde büyük rahatsızlığa yol açtı. Ağırlıklı olarak bürokratlardan oluşan bir kabine hayal eden danışman kadronun, yeni hükümet döneminde büyük ölçüde geri planda kalacakları konuşuluyor. Davutoğlu’nun kademeli olarak ilerleyen dönemde bu ekibi Başbakanlık’tan uzaklaştırmayı planladığı da konuşulmaya başlandı.

Arınç’ın durumu ortada

Özellikle Başbakan Erdoğan’ın siyasi işlerden sorumlu başdanışmanı Yalçın Akdoğan ile karşı karşıya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın konumu ise ortada. Davutoğlu’nun, Başbakan Erdoğan’a, “krizle başlamak istemiyorum” diyerek Bülent Arınç‘ın kabinede kalmasını istediği ilettiği belirtildi. Arınç’ın, koltuğunun durumu ise önümüzdeki hafta belli olacak.

<< Önceki Haber Yeni kabine nasıl olacak? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER