Devlet kurumundan AKP'ye özel kıyak iddiası!

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, seçimde AKP İzmir İl Başkanı ve 30 ilçe başkanına devlet ajansı olan Anadolu Ajansı'nın 'özel hizmet' verdiğini iddia etti.

Devlet kurumundan AKP'ye özel kıyak iddiası!

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, seçimde AKP İzmir İl Başkanı ve 30 ilçe başkanına devlet ajansı olan Anadolu Ajansı'nın 'özel hizmet' verdiğini ileri sürerek, “Kendilerine özel hazırlanan kullanıcı adı ve şifrelerle seçmenin televizyondan gördüğünden farklı ne görmek istedi ki onlar için böyle bir hizmet sunuldu? Bu rezalet" dedi.

Ajans yetkilileri “AKP İzmir İl Başkanlığı’na böyle bir hizmetimiz olmadı" derken, AKP yöneticileri seçim sonuçlarını verilen bu kullanıcı adı ve şifreyle ajanstan değil, kendi kurdukları bilgisayar ağından takip ettiklerini söyledi.

Muhalefetin yerel seçimde oy dağılımını verirken manipülasyon yapmakla suçladığı Anadolu Ajansı’nın Genel Müdürü Kemal Öztürk’ün seçim gecesi AKP Genel Merkezi’ni ziyaret etmesinin tepkileri sürerken, İzmir’de AKP İl Başkanı Ömer Cihat Akay ve partinin 30 ilçe başkanı için ajansın 'şifre gönderdiği' öne sürüldü. CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, 30 Mart’ta İl Başkanı ve 30 ilçe başkanı için ayrı ayrı hazırlanmış kullanıcı adı ve parolaların belgelerini gösterdi.

CHP Milletvekili Aksünger, ajansların aboneleri olan basın kuruluşları aracılığıyla zaten oy dağılımlarını yayında olan televizyonlar ve haber portallarından verdiğini hatırlatarak, bu 'özel hizmet' ile tarafsızlığın yitirildiği görüşünü savundu. Milletvekili Erdal Aksünger, şunları söyledi:

“Anadolu Ajansı, devlet ve millet adına yayın yapan bir kurum. Ancak önce ziyaret, ardından bu özel şifreli servis kurumun tarafsızlığına gölge düşürmüştür. Aynı ajansın muhalefet partilerine karşı neden böyle bir sevgisi yok? Seçimlerde oluşabilecek hileler ve haberlerin derlenmesi açısından AKP’nin eli ayağı olma yolunda adım atmışlar. Bu belgeler bunu gösteriyor. Bana ulaşan bu belgeler bu işin çok daha önceden planlandığını gösteriyor. AA Genel Müdürü, AK Parti Genel Merkezi’ne, olan ya da olmayan olayların değerlendirmesini yapmaya gitmiştir. AA’nın ki normal koşullarda abonelere hangi yerlerde hangi bilgilere nasıl ulaşacaklarını gösteren kapalı bir network. Basın kuruluşlarına verilen bu şifreler keyfi bir uygulama ile bir siyasi partinin emrine sunulmuş, İl Başkanı ve ilçe başkanlarına özel şifre verilerek takibi sağlanmıştır. Amaç nedir? Buradan hangi bilgilere ulaşılıyor? Onlar daha net değil. AA’nın mevcut yönetiminin istifa ettirilmesi lazım. AA bu saatten sonra böyle gidemez. AA aboneleri havuzdan haber çektiklerinde bunun bedelini ekonomik olarak ödüyor. AA, milletin parasıyla haber sağlaması gereken bir kurum, parayla sattığı bu bilgileri AKP’ye bedavadan peşkeş çekmiştir. Bu rezalet. Şirketin içini AKP’ye açmışlar. Burada başka bir havuz yaratılmış. AA’nın verdiği bilgileri televizyonlar ve internet siteleri gece boyunca verdi. Milletin gördüğünün dışında ne gördü bu kişiler bu özel şifrelerle?”

“AK PARTİ İZMİR İL BAŞKANLIĞI’NA BÖYLE BİR HİZMETİMİZ OLMADI”

Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları açıklamada, “AKP İzmir İl Başkanlığı’na böyle bir hizmetimiz olmadı. Bahsedilen 'aasecim.com' linkiyle abonelerimize yönelik olarak seçim akşamı saat 18.15’ten 19.15’e kadar sandıklardan gelen ilk bilgilerin paylaşılmasına yönelik bir çalışma yaptık. İzmir’den 5 bin giriş yapılmış, bunlar abonemiz olan yerel televizyonlar, gazeteler, 450 internet sitesi. Saat 19.15’te de yayın yasağı kalktı ve herkes dünyanın her yerinden sitemize girerek seçim sonuçlarını şifresiz takip etti. Yayın yasağının olduğu sürede abonelere yönelik şifreli hizmet verdik, ancak bunun içinde AKP İzmir İl Başkanlığı yok. Söz konusu kullanıcı adlarını ve şifreleri görünce biz de şaşırdık. İzmir’de bir abonemiz eğer 'süper kullanıcı' tarifesindeyse o kişi ya da kurum, şifreleri çoğaltarak böyle bir hizmet vermiş olabilir. Bunu tespit edemedik. Bu bir saatlik sürede sandıklar ilk açıldığında ortaya çıkan ilk oy dağılımı gösterildi. Seçimin yüzde 10’u bile değil. Bu ekrandan kesinlikle sonuca müdahale edilemez, sadece sonuç görülür.” 

AKP İzmir İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu kullanıcı adlarının ve şifrelerin kullanılmadığı, seçim sonuçlarının kendi kurdukları bilgisayar ağı üzerinden takip edildiği öne sürüldü.

DHA

<< Önceki Haber Devlet kurumundan AKP'ye özel kıyak iddiası! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER