Erdoğan, 1 milyon lirayı usulsüz toplamış!

Yüksek Seçil Kurulu (YSK) Köşk seçimi sırasında adayların hesabına yatırılan miktarları inceledi. Ortaya çıkan sonuç şok edici türden.

Erdoğan, 1 milyon lirayı usulsüz toplamış!

Sözcü Gazetesi'nden Saygı Öztürk'ün haberine göre, YSK, Sayıştay denetçileriyle birlikte Cumhurbaşkanı adaylarına yapılan bağışları, harcamaları inceledi. Sonuç şöyle: Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 milyon lira, Selahattin demirtaş’ın 800, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun  ise 600 lirayı usulsüz olarak topladığı belirlendi.  Erdoğan’ın bankada bulunan harcanmamış 1 milyon 200 bin lirasından bu para kesilecek, diğer iki aday ise 600 ve 800 lira ödeme yapacak, para hazineye verilecek..

Başbakanlık görevinden istifa etmeden Cumhurbaşkanlığı seçimine katılan Recep Tayyip Erdoğan’a yapılan bağışların incelenmesi sonucu 1 milyon liranın usulsüz toplandığı ortaya çıktı. Erdoğan’ın, bankada harcanmamış olan parasından tahsil edilmesi yoluna gidilmesi uygun bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanununa  göre adaylar, seçim kanuna göre toplanan bağış ve yardımlarla ilgili olarak  Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) yayınladığı genelgeye uygun olarak tüm kayıtları teslim etmek zorunda.  Cumhurbaşkanlığı seçimine katılan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş da, geçen Ağustos ayında bağış ve harcama belgelerini YSK’ya teslim etti.

Banka hesabında 1 milyon 200 bin lira

YSK bir komisyon oluşturdu, bu komisyona Sayıştay uzman denetçileri de çağrıldı. YSK üyeleri, çalışanları, Sayıştay uzman denetçileri her üç adayın ibraz ettiği belgeleri inceledi, komisyon raporunu YSK Başkanlığı’na sundu.

Raporda, iade edilen bağışlar, usulüne göre uygun olmayan harcamalar belirlendi. Bunların bir kısmının bağışı yapana, kalanların da hazineye  gelir kaydedilmesi öngörüldü. Denetim raporuna göre adaylardan Recep Tayyip Erdoğan’ın banka hesabında 1 milyon 200 bin lira, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun hesabında 200 lira, Selahattin Demirtaş’ın hesabında ise hiç para bulunmadığı  saptandı.

Hazineye gelir kaydedilecek

Komisyon raporunda, usulsüz olarak toplandığı belirlenen bağışların hazineye gelir olarak kaldedilmesi gündeme geldi. Erdoğan’ın 1 milyon lira, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun 600 lira, Selahattin Demirtaş’ın 800 lira usulsüz bağış aldığı belirlendi.

Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’tan, bankada usulsüz olarak aldıkları anlaşılan bağışları iade etmesi öngörüldü. Recep Tayyip Erdoğan’ın ise kendisinden istenecek usulsüz harcama miktarından daha fazla bankada hesabı bulunduğu için nasıl bir yol izleneceği tartışıldı.

Erdoğan’ın usulsüz olarak yaptığı 1 milyon liralık usulüne aykırı toplanan bağış ve yardımların iade etmesi üzerinde duruldu. Ancak bazı üyeler ise Erdoğan’ın bankada bekleyen harcanmamış paradan bu miktarın alınması yani takas-mahsup yoluna gidilmesini önerdi.

Bu öneriye, YSK’da bulunan CHP Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, “takas- mahsup karşılıklı anlaşmayla olur.  Ortada bir anlaşma da yok. Yasada, takas-mahsupla ilgili bir madde yok” dedi. Ancak, YSK, Erdoğan’dan 1 milyon liranın istenmemesi ve banka hesabındaki paradan, takas-mahsup işleminin yapılmasını kararlaştırdı.

Erdoğan’a soruldu
Ekmeleddin İhsanoğlu ile Selahattin Demirtaş’ın hesabında toplanan paradan çok harcama yaptıkları anlaşıldı. İki adaya da, bağış üstündeki harcamaları nereden karşıladıkları soruldu. İki aday da kendi ceplerinden harcama yaptıklarını belirttiler. İki adaydan istenecek 600 ve 800 lira tahsil edildikten sonra hazineye gelir kaydedilecek.

Recep Tayyip Erdoğan’a ise harcadığından fazla bankada bağış parası bulunduğu için “Nereden buldun?” sorusu yöneltilmedi.
<< Önceki Haber Erdoğan, 1 milyon lirayı usulsüz toplamış! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER