Financial Times'dan çok konuşulacak Davutoğlu analizi

Financial Times Gazetesi, Davutoğlu'nun bugün Erdoğan'a cumhurbaşkanlığını devredecek Abdullah Gül'ün de baskısı altında olacağını savunuyor.

Financial Times'dan çok konuşulacak Davutoğlu analizi

Daniel Dombey imzalı yazıda, Davutoğlu'nun Orta Doğu'da Türkiye'ye liderlik rolü biçen bir vizyonu olduğu, ülkesini küresel bir güce dönüştürmek ve İslam medeniyetini Türk liderliği altında birleştirmek istediği belirtilerek şöyle deniyor:
 
"Ama böylesi gösterişli hedefleri gerçekleştirmek zor olacak. Zira Davutoğlu, cumhurbaşkanlığına seçilen ve kendisinden sadakat isteyen Recep Tayyip Erdoğan ve bu görevi istediği anlaşılan şimdiki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gölgesindeki bir siyasi atmosferde görev yapacak."

"RESTORASYON" VURGUSU YAPTI ÇÜNKÜ...
 
Yazıda Davutoğlu'nun 10 yıldan uzun bir süredir, önce Erdoğan'a dış politika danışmanı sonra da dışişleri bakanı olarak hedeflerine bağlı kaldığı vurgulanıyor ve 2011'de bu gazeteye verdiği demecinde bunu "Her durumda, her olayda bir Türk vizyonu olacak" diye açıkladığı aktarılıyor.
 
Financial Times, Davutoğlu'nun Kongre'deki konuşmasında, "restorasyon"a vurgu yaparak Türkiye'nin eskiden Osmanlı imparatorluğunun idaresi altında olan ülkelerde nüfuzunu artırmak, içeride de İslami değerleri yeniden tesis etmekten söz ettiğine dikkat çekiyor.
 
"YENİ BAŞBAKANIN GÖREVLERİ"
 
Ancak gazete, Davutoğlu'nu bekleyen daha somut görevler olduğunu, Erdoğan'a yeni Başbakan'a kamuoyu önünde Kürt sorununa kalıcı bir çözüm bulunması gibi hedefler gösterdiğini kaydediyor.

TÜM YETKİLERİ CUMHURBAŞKANINA DEVREDECEK ANAYASA
 
Yazıda şöyle deniyor:

"Erdoğan ayrıca Davutoğlu'nun önemli meselelerde kendisine danışmasını ve gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde parlamentoda güçlü bir çoğunluk elde ederek başbakanın yetkilerini cumhurbaşkanına devredecek anayasa değişiklikleri için çaba harcamasını da istedi."
 
"Tüm bu süre içinde, ülkenin gidişatından rahatsız olduğunu hissettiren ve Davutoğlu'ndan çok daha popüler olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de tetikte bekleyecek. Erdoğan, kongreyi, görev süresinin dolmasından bir gün önce yaparak Gül'ü parti liderliğinden fiilen dışladı. Ama yakın çevresindekiler, gelecek yılki genel seçimlerde Gül'ün Davutoğlu'ndan daha başarılı olacağında ısrar ediyor."

<< Önceki Haber Financial Times'dan çok konuşulacak Davutoğlu analizi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER