Sosyalist Enternasyonel'den Türkiye'ye kınama

Sosyalist Enternasyonel'den Türkiye'ye kınama

Sosyalist Enternasyonal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba hakkında 'makul şüphe' ile dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke düzenlenmesi ve Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe'nin 6 yıl hapis cezasının onanması üzerine bir bildiri yayınladı. Bildiride, Türkiye devletinin temel özgürlükler ve insan haklarını kısıtlayan anti demokratik tedbirler konusunda derin endişe duyulduğu vurgulandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın yaptığı yazılı açıklamaya göre, dünyanın farklı ülkelerinden 169 siyasi parti ve organizasyonu bünyesinde barındıran Sosyalist Enternasyonal (SE), Ağbaba hakkında 'makul şüphe' fezlekesinin hazırlanması ve Baro Başkanı Yeşiltepe'nin 6 yıl hapse mahkûm edilmesi üzerine bir bildiri yayınlayarak, Türkiye'yi protesto etti. Bildiride şu ifadeler kullanıldı:

"Demokratik hakları olan ifade özgürlüğünü kullandıkları için Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe ve beraberindeki 6 kişinin 6 yıl hapis cezası alması kabul edilemezdir. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden bu yana ilk kez bir baro başkanı hapis cezasına mahkûm edilmiştir. Sosyalist Enternasyonal, aynı şekilde ana muhalefet partisi ve Sosyalist Enternasyonal'in üye partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı Sayın Veli Ağbaba'nın, iktidar partisi hakkındaki yolsuzluk iddialarını gündeme getirdiği için hakkında 'makul şüphe' gerekçesiyle fezleke düzenlenmesini protesto etmektedir. Türkiye, yasalarda yapılan son değişiklik ile 'somut kanıtlara dayalı kuvvetli şüphe' yerine basit bir 'şüphe' ile gözaltına alınmasına sebep olacaktır. Bu durumda savcı, Ağbaba için 1 yıl 9 aydan 8 yıl 4 aya kadar bir dizi ceza talep etmiştir. İfade özgürlüğü, günümüzde demokratik toplumlara bu özelliğini veren en önemli temel haklardan birisidir. Bu temel hak ve özgürlük hemen tüm demokratik devletlerde anayasalar ile güvence altına alınmıştır. Bunun yanı sıra ifade özgürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de (AİHS) yer almış ve korunmuştur. Bahse konu örneklerden de anlaşılabileceği üzere, Türkiye'de siyasal iktidarın yargı üzerindeki otoriter ve baskıcı tutumu nedeniyle düşünce ve ifade özgürlüğü açıkça ihlal edilmektedir."

Bildiriyi değerlendiren Veli Ağbaba ise "Türkiye, hızla insan hakları, özgürlükler ve hukuk sisteminden uzaklaşıyor. Türkiye'de son dönemlerde yaşanılanlar demokrasinin bittiğinin, dikta rejimine doğru gidildiğinin göstergesi. Artık gazeteciler attıkları tweetlerden, öğretmenler Gezi eylemlerine katıldıklarından, ev hanımları el hareketi yapmaktan gözaltına alınabiliyor. 16 yaşındaki çocuk Cumhurbaşkanı'na hakaretten tutuklanabiliyor. Bu yaşanılanlar demokratik bir ülkede olabilir mi? AKP iktidarı ne yazılması, ne düşünülmesi, ne konuşulmasına hem sınır getiriyor, hem karar veriyor. CHP, ülkenin karanlığa sürüklenmesine izin vermeyecektir." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber Sosyalist Enternasyonel'den Türkiye'ye kınama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER