'Portekiz ile dostluk ekonomiye de yansımalı'


Portekiz Ankara Büyükelçisi Jorge Cabral, Ticaret Ataşesi Celeste Mota ve İzmir Fahri Konsolosu Ahmet Yiğitbaşı, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı (EBSO) ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi ile görüştü. Çiçekçi, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yeterli seviyede olmadığını belirterek, Portekiz ile uzun yıllara dayanan dostluğun ekonomiye de yansımasını istedi. Makam ziyaretinin ardından İzmir'de ağırlıklı olarak gıda, boya, kimya, kozmetik, deri, makine, inşaat ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren şirket temsilcilerinin katıldığı toplantıda ise Portekiz'deki ekonomik gelişim, yatırım teşvikleri ve işbirliği imkanları anlatıldı.

Büyükelçi Cabral, 2012 yılından beri Türkiye'de görev yaptığını, İzmir'e de birçok defa geldiğini söyledi. Cabral, "Burada olmaktan çok mutluyum. Ben gerçek bir İzmir hayranıyım. Türkiye ile çok güzel ilişkilerimiz var. Biz de ilerletmek için elimizden geldiğince çalışacağız. İzmir Fahri Konsolosumuz Ahmet Yiğitbaşı da kenti çok iyi bilen, saygın bir kişi. Bu yönden bizim için büyük bir şans." dedi.

'DOSTLUK EKONOMİYE DE YANSIMALI'

EBSO Başkan Yardımcısı Çiçekçi de Türkiye ile Portekiz arasındaki ticaret rakamlarının, iki ülke arasındaki ilişkilerin potansiyelini yansıtmadığına dikkat çekti. Türkiye'nin Portekiz ile olan siyasi ilişkilerinin geçmişinin 1843 yılına kadar uzandığını, 1931 yılında Türkiye'nin, 1941 yılında da Portekiz'in büyükelçi tayin ettiğini hatırlatan Çiçekçi, "Siyasi ilişkilerimiz, dostane ve sorunsuz şekilde ilerliyor. 2002-2014 yılları arasında ülkemize Portekiz'den yapılan doğrudan toplam yatırım miktarı, 762 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'de 60, İzmir'de ise dört Portekiz sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. İki ülke arasında 2014 yılında 1 milyar 300 milyon doları aşan toplam dış ticaret hacminde İzmir'in payı ise 100 milyon dolar civarında. Bu rakamları ilişkilerimizin gerçek potansiyelini yansıtacak boyutlara çıkarmak üzere EBSO olarak gereken katkıyı vermeye hazırız." diye konuştu. Erdoğan Çiçekçi, geçen yıl Portekiz'den 52 bin kişinin Türkiye'ye geldiğini ifade ederken THY'nin İstanbul-Lizbon arasındaki direkt uçak seferlerine ek olarak İzmir'den de direkt uçuş olması halinde turizmde şehrin payını yükselteceğini vurguladı.

TİCARETTE SEKTÖREL BENZERLİK

Türkiye ile Portekiz arasındaki dış ticaret ilişkisine konu olan sektörlerin benzerliği dikkat çekiyor. Türkiye motorlu kara taşıtları, traktör ve diğer kara taşıtlarıyla parçaları, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat, demir çelik, kazan, makine, mekanik cihaz ve aletlerle plastik sektöründe ihracat yaparken bunların yanısıra mineral yağlarla karton ve kağıt hamuru ile ürünleri ithal ediyor. İzmir ve Portekiz dış ticaretinde listebaşında, karşılıklı olarak organik kimyevi ürünler yer alıyor. İhracatta plastik, tütün, demir ve çelik ürünleri, ithalatta ise kağıt hamuru ve hurdası, mineral yakıtlar, yağlar, bitümenli maddeler, taş, amyant, mika ve benzeri maddelerden eşyalar bulunuyor. Türkiye ile Portekiz arasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, çifte vergilendirmeyi önleme ve vergi kaçakçılığına engel olma, askerî, bilimsel ve teknolojik, denizcilik ve eğitim alanlarında işbirliği anlaşmaları ile ikili ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik strateji belgesi bulunuyor. CİHAN
<< Önceki Haber 'Portekiz ile dostluk ekonomiye de yansımalı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER